начало

Щабът: Носете маски – ще карате вируса по-леко Щабът: Носете маски – ще карате вируса по-леко

патент или регистрация по ДДС

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


патент или регистрация по ДДС

Мнениеот Диляна Райт » 27 Ное 2004, 00:04

Регистрирано е ЕООД, което ще работи като агенция за недвижими имоти, а също ще извършва шивашки услуги.
Какво трябва да се направи - регистрация по ДДС, да се плати патентен данък или и двете?
Благодарим за отзивчивостта!
Диляна Райт
 

Re: патент или регистрация по ДДС

Мнениеот галя » 30 Ное 2004, 19:20

Диляна Райт написа:

> Регистрирано е ЕООД, което ще работи като агенция за недвижими
> имоти, а също ще извършва шивашки услуги.
> Какво трябва да се направи - регистрация по ДДС, да се плати
> патентен данък или и двете?
> Благодарим за отзивчивостта!
галя
 

Re: патент или регистрация по ДДС

Мнениеот лунатик » 30 Ное 2004, 20:33

Регистрация по ЗДДС няма да може да се направи, ако ЕООД-то няма натрупан оборот от 50000 лв. - по чл. 108. ЗДДС: "Всяко лице с облагаем оборот 50 хил. лв. или повече за период, не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия, е длъжно в 14-дневен срок от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот, да подаде заявление за регистрация по този закон".
Независимо, че фирмата е ЕООД, тя ще следва да плаща патентен данък до натрупване на този оборот от 50 х. лв., ако извършва патентна дейност - чл. 2 ал.4 ЗКПО: "Лицата по чл. 6, ал. 1, т. 1 и 4 се облагат с окончателен годишен данък (патентен данък), когато осъществяват дейностите, посочени в Закона за облагане на доходите на физическите лица и при условията на същия закон. За останалите дейности тези лица се облагат по реда на този закон". А лицата по чл.6 ал.1 т.1 и т.4 ЗКПО са:
1. местните юридически лица; и 4. местните неперсонифицирани дружества и осигурителните каси, създадени на основание чл. 8 от Кодекса за социално осигуряване;
Ако тези две дейности (шивашка и агенция за недв. имоти) са патентни по чл. 31 ЗОДФЛ, то за тях ще се плаща патентен данък до натрупване на оборот от 50 х. лв. (агенцията е т.7 б. "ц", като т.6 б."б""производители на други стоки" е отменена в края на 2003 г., което означава, че шивашките дейности ще се облагат по реда на ЗКПО)
лунатик
 


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron