начало

КС ще решава за втори път за необжалваемостта на общите устройствени планове КС ще решава за втори път за необжалваемостта на общите устройствени планове

патент или регистрация по ДДС

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


патент или регистрация по ДДС

Мнениеот Диляна Райт » 27 Ное 2004, 00:04

Регистрирано е ЕООД, което ще работи като агенция за недвижими имоти, а също ще извършва шивашки услуги.
Какво трябва да се направи - регистрация по ДДС, да се плати патентен данък или и двете?
Благодарим за отзивчивостта!
Диляна Райт
 

Re: патент или регистрация по ДДС

Мнениеот галя » 30 Ное 2004, 19:20

Диляна Райт написа:

> Регистрирано е ЕООД, което ще работи като агенция за недвижими
> имоти, а също ще извършва шивашки услуги.
> Какво трябва да се направи - регистрация по ДДС, да се плати
> патентен данък или и двете?
> Благодарим за отзивчивостта!
галя
 

Re: патент или регистрация по ДДС

Мнениеот лунатик » 30 Ное 2004, 20:33

Регистрация по ЗДДС няма да може да се направи, ако ЕООД-то няма натрупан оборот от 50000 лв. - по чл. 108. ЗДДС: "Всяко лице с облагаем оборот 50 хил. лв. или повече за период, не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия, е длъжно в 14-дневен срок от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот, да подаде заявление за регистрация по този закон".
Независимо, че фирмата е ЕООД, тя ще следва да плаща патентен данък до натрупване на този оборот от 50 х. лв., ако извършва патентна дейност - чл. 2 ал.4 ЗКПО: "Лицата по чл. 6, ал. 1, т. 1 и 4 се облагат с окончателен годишен данък (патентен данък), когато осъществяват дейностите, посочени в Закона за облагане на доходите на физическите лица и при условията на същия закон. За останалите дейности тези лица се облагат по реда на този закон". А лицата по чл.6 ал.1 т.1 и т.4 ЗКПО са:
1. местните юридически лица; и 4. местните неперсонифицирани дружества и осигурителните каси, създадени на основание чл. 8 от Кодекса за социално осигуряване;
Ако тези две дейности (шивашка и агенция за недв. имоти) са патентни по чл. 31 ЗОДФЛ, то за тях ще се плаща патентен данък до натрупване на оборот от 50 х. лв. (агенцията е т.7 б. "ц", като т.6 б."б""производители на други стоки" е отменена в края на 2003 г., което означава, че шивашките дейности ще се облагат по реда на ЗКПО)
лунатик
 


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron