начало

Пленумът на ВСС няма да се занимава с принудителния отпуск за магистрати и служители Пленумът на ВСС няма да се занимава с принудителния отпуск за магистрати и служители

ДАЙТЕ СЪВЕТ - ОСИГУРОВКИ

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


ДАЙТЕ СЪВЕТ - ОСИГУРОВКИ

Мнениеот help » 16 Сеп 2004, 14:19

Много се надявам някой да може да ми помогне със съвет относно следния казус: едно лице е съдружник в ООД от 1999 г., но от тогава до сега не е плащало никакви осигуровки свързани с това. От друга страна същото лице работи по трудов договор към ЕТ, който му плаща всички осигуровки. Въпросът ми е: подлежи ли на санкция /и каква/, затова че нищо не е плащало като съдружник в ООД-то и има ли начин да се поправят нещата без да плаща огромните санкции, на които може би ще подлежи /да прехвърли дяловото си участие в ООД-то или да започне сега да се осигурява и да чака да изтече давност за предишните неплатени суми или пък нещо друго?!?!?/.
Моля за Вашият съвет и предварително благодаря!
help
 

Re: ДАЙТЕ СЪВЕТ - ОСИГУРОВКИ

Мнениеот pete » 16 Сеп 2004, 15:19

Това че си съдружник в ООД не означава, че трябва да се осигуряваш непременно. Трябва да е работил, не само да е бил съдружник в ООД-то - чл. 4, ал. 3. т. 2 КСО.
pete
 

Re: ДАЙТЕ СЪВЕТ - ОСИГУРОВКИ

Мнениеот stand1 » 16 Сеп 2004, 15:36

Ако съдружника в ООД-то е подал декларация в НОИ, че упражнява дейност като такъв, подлежи на осигуряване. В противен случай не е необходимо да внася никакви осигуровки. Така, че проверете дали има подадена такава декларация в НОИ.
stand1
 

Re: ДАЙТЕ СЪВЕТ - ОСИГУРОВКИ

Мнениеот help » 17 Сеп 2004, 15:48

Да, подал е декларация в НОИ, ООД-то осъществява дейност от 96г., а това лице е станало съдружник през 99г., но не е плащало никакви осигуровки, не му е гласувано никакво възнаграждение в ООД-то; осигурява се от ЕТ. Как да постъпи с осигуряването към ООД-то - трябва ли да внася осигуровки или не е задължително щом няма възнаграждения от ООД-то?
help
 

Re: ДАЙТЕ СЪВЕТ - ОСИГУРОВКИ

Мнениеот лунатик » 17 Сеп 2004, 19:16

Както каза pete - съдружникът не се осигурява, ако не е управител на това ООД или не извършва друга трудова дейност в това ООД. Тази декларация в НОИ е в смисъл, че дружеството осъществява дейност, а не съдружника. Така, че няма страшно, стига съдружника да не е управител.
лунатик
 

Re: ДАЙТЕ СЪВЕТ - ОСИГУРОВКИ

Мнениеот help » 28 Сеп 2004, 00:12

Да, но проблема е, че съдружника е и управител. Как да се постъпи в този случай, за да се избегнат големите санкции и изобщо какво може да се направи, за да са най-малки главоболията?
help
 

Re: ДАЙТЕ СЪВЕТ - ОСИГУРОВКИ

Мнениеот лунатик » 28 Сеп 2004, 08:25

Няма начин да се избегне осигуряването, щом съдружника е и управител.
Има една много малка възможност, но и тя ще е спорна (особено от гледна точка на НОИ):
Съгласно чл. 4 ал.1 т. 7. " Задължително осигурени за всички осигурени социални рискове по този кодекс са:............. изпълнителите по договори за управление и контрол на търговски дружества."
Явно вашия човек попада по тази точка. Вратичката ще е ако той няма сключен договор за управление, а само е вписан като управител в търговския регистър. Тогава той би упражнявал труд в ООД-то без наличие на трудово правоотношение.
И щом той е осигурен при друг работодател - ЕТ, тогава ще попадне по чл..4 ал.3 т.6: " Задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са:..... лицата, които полагат труд без трудово правоотношение, които са осигурени на друго основание през съответния месец, независимо от размера на полученото възнаграждение". И от там - отива се към Наредбата за реда за осигуряване на самоосигуряващите се лица на лицата, работещи без трудово или служебно правоотношение, и на лицата, изпратени на работа в чужбина от български работодател или с посредничество на българска организация" (чл.4 ал.7 КЗО). Та чл.5 ал.1 от нея казва: "

Чл. 5. (1) За лицата, работещи без трудово правоотношение, които са осигурени по трудов договор за всички социални рискове, осигурителните вноски се внасят върху сбора от сумите, получени по всички договори, като се приспадне трудовото възнаграждение, върху което са внесени или дължими осигурителни вноски. Сборът от възнагражденията, върху които се внасят месечните осигурителни вноски, не може да бъде по-висок от максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната календарна година.

Тук става дума за ограничавани на горната граница. Но за долната - може да бъде равна на нула. И щом той няма начислено възнаграждение в ООД-то, общия сбор на доходите след приспадане на трудовото възнаграждение при ЕТ ще бъде равен на нула.
А дали изискването за минимален осигурителен доход ще е приложимо в случая след приспадането на трудовото възнаграждение? Смятам, че не би могло, тъй като възнаграждението получено от ЕТ сигурно е по-високо от минималния осигурителен доход като по този начин това условие е изпълнено.
лунатик
 

Re: ДАЙТЕ СЪВЕТ - ОСИГУРОВКИ

Мнениеот николай малев » 15 Окт 2004, 17:54

здравейте!!!
с един приятел мислим да регистрираме гражданско дружество, въпросът ми е ако си наемем работничка трябва ли да и плащаме осигуровки при почасово заплащане???

благодаря ви !
николай малев
 

Re: ДАЙТЕ СЪВЕТ - ОСИГУРОВКИ

Мнениеот лунатик » 15 Окт 2004, 19:15

да
лунатик
 


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron