начало

СЕС казва какво да прави българският съд със заявление за заповед по чл. 410 ГПК при неравноправна клауза СЕС казва какво да прави българският съд със заявление за заповед по чл. 410 ГПК при неравноправна клауза

Декларация по чл. 14 ЗМДТ и Удостоверение за наследници

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Декларация по чл. 14 ЗМДТ и Удостоверение за наследници

Мнениеот bib0555 » 28 Апр 2021, 20:46

Здравейте, обръщам се към Вас с един казус...дано някой успее да помогне! Става въпрос за наследствен имот на лице починало преди повече от 30 години. В годините Удостоверението за наследници е доста ,,нарастнало'', тъй като има починали, други наследили от тях и тнт. Последната декларация по чл.14 е пускана 2006г. Заех се аз да пусна нова декларация с актуалните собственици (с удост. за наследници на починалото лице, нотариален акт, скици и тнт) и от данъчното в Общината ми казаха,че трябва да им дам удостоверение за наследници за всяко починало лице поотделно. Обясних на служителката,че няма как да поискам удостоверение на наследници на други хора, а тя ми вдига рамене. Интересното е,че аз се опитвам да спазя законова процедура и да декларирам имота и да му плащам данъци. Та въпроса ми е...има ли право служтелката да ми изисква удостоверение за наследници на всички поотделно, след като в удостоверението за наследници на собственика на имота ги има вписани, заедно с това, кога са починали, кой ги е наследил тях и общо взето цялата информация ?
bib0555
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Апр 2021, 20:29

Re: Декларация по чл. 14 ЗМДТ и Удостоверение за наследници

Мнениеот portokal » 07 Май 2021, 19:48

Засили им я по пощата. По-ефикасно ми се види от разправии има ли право. За правото - виж чл. 18, ал. 1 от ЗМДТ. В случая - не, принципно не би следвало да имат право да ти искат нещо, което ти не можеш да им дадеш, освен дето не им трябва, щото данните ги има в твоето удостоверение, ама ходи се разправяй.

Когато почина баща ми, казали на майка ми, че за да и приемат декларацията като единствен ползвател (дотогава двамата бяха ползватели, аз - гол собственик), трябва да извика не знам си кого - останах с впечатление, че фирма - да и измери апартамента на шир и длъж. ;) В нотариалния акт, с който жилището ми се дарява със запазване на право на ползване, в интерес на истината наистина няма пукнат квадратен метър посочен, в стария от около 1960 г. - не знам, нямам го. Ама не щат ние да ги измерим и да ги декларираме.

Миналата година почина майка ми. Сега се размърдах да внеса данъците и не ми искат парите. Не ги щат, бе! Не можело да се плаща задължение на починал. Да съм декларирала имота и тогава.

Междувременно подавах декларация, майка ми беше жива, и за един друг имот - съсобствен, реституиран, земя и сграда, водим иск по 108 ЗС за него - нямали сме такова, нямали сме онакова, сградата я нямало в решението за възстановяването... И не ми приеха(!) декларацията за сградата, със съдебно удостоверение взехме данъчна оценка.

Сега не ми искат ПАРИТЕ! :D Моята логика е: има ли задължение, значи всеки може да го плати, няма ли - значи няма. Не - от умрял не можело.
Окей. Да е жива и здрава Агенцията по кадастъра, разпечатих една скица, да имам данните за двора (общински) и за идентификатора на имота - не го знаех. Утре-вдругиден ще отида с една рулетка, ще измеря височината на стаите и площта на тавана и мазето, площта на апартамента "по документи" я пише в схемата на обекта - и по пощата. Айде да видим как няма да ми я приемат. В чл. 18 от ЗМДТ пише, че можели да искат допълнително данни от документи, "а при нужда - и чрез измерване на имота от техническите органи". Ако знам кои са тия технически органи, трамвай да стана. И Гугъл не ми каза. Ма нещо не ми звучи като фирмите, занимаващи се с геодезия, оценки или не знам какво, да са органи. Общината пО има органи. ;)

А, да, и удостоверенията за наследници ги издава тя - общината. Ма и друга община да трябва да ги издаде - засили им декларацията по пощата. Нека не ти я приемат. ;)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5448
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron