начало

ГЕРБ пренаписа проекта си за разследващия главния прокурор – с нови правила за избора и по-кратък мандат ГЕРБ пренаписа проекта си за разследващия главния прокурор – с нови правила за избора и по-кратък мандат

Казус за местн данък

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Казус за местн данък

Мнениеот vassilevva » 17 Ное 2020, 16:28

Здравейте приятели, пиша Ви тук, с надежда, че ще получа помощ и вашата гледна точка за съставянето на жалба по следния казус.
Дружеството "Х" ООД питежавало 4 недвижими имота, които се намират на територията на община П. В началото на 2020г. дружеството платило дължимия за тях местен данък, тъй като искало да ползва установената в ЗМДТ отстъпка от данъка.
На 30.05.2020г. Общинския съвет на община П. приел промени в Наредбата на общината за определяне размера на местните данъци. Промените били свързани с увеличаване на данъка върху недвижимите имоти в общината. В същата наредба било регламентирано, че тя влиза в сила от 01.01.2020г.
В резултат на това, по отношение на дружеството "Х" ООД били издадени 4 акта за установяване на дължим данък на основание промените в Наредбата, като било определено, че дружеството дължи допълнително заплащане на данък върху недвижиите имоти, на които е собственик. Данъчните органи поискали представяне на обезпечение за данъчното задължение. Дружеството "Х" ООД, недоволно от така издадените актове предприело действия по своята защита.
vassilevva
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 17 Ное 2020, 16:16

Re: Казус за местн данък

Мнениеот jhoro » 17 Ное 2020, 17:50

Здравейте!
Типична българска неразбория! Макар, че Закона за местните данъци и такси е категоричен в това отношение ...
Чл. 1. (2) Общинският съвет определя с наредба размера на данъците по ал. 1 при условията, по реда и в границите, определени с този закон.
(3) Когато до края на предходната година общинският съвет не е определил размера на местните данъци за текущата година, местните данъци се събират на базата на действащия размер към 31 декември на предходната година.
(4) Не се допускат изменения в приетите от общинския съвет размер и начин на определяне на местните данъци в течение на годината.


Пп. Макар, че...
Чл. 3. (1) Законът е нормативен акт, който урежда първично или въз основа на Конституцията обществени отношения, които се поддават на трайна уредба, според предмета или субектите в един или няколко института на правото или техни подразделения.
(2) За уреждане на другите отношения по тази материя законът може да предвиди да се издаде подзаконов акт.
Чл. 7. (2) Наредбата е нормативен акт, който се издава за прилагане на отделни разпоредби или подразделения на нормативен акт от по-висока степен.
Закон за нормативните актове

... понякога става „Царят дава - пъдаря ... не дава“!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2041
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Казус за местн данък

Мнениеот nikodim77 » 18 Ное 2020, 00:58

Здравейте vassilevva,
Юзърът jhoro е постнал цитат от ЗНА като го е *срал с вмъкантото: „Макар, че…
Без „макар, че” нещата щяха да с що годе обяснени, макар и не в пълен аспект.
Съгласно ЗНА – чл. 15, ал. 3, подзаконовите НА, към които се числят и наредбите не могат да противоречат на НА от по-висока степен, какъвто в случая е ЗМДТ. Така, във вашия случай наредбата не следва да противоречи на чл. 1, ал. 3 от ЗМДТ. Също не може действието на наредбата да е с обратна сила. (пишете, че е приета през м. Юни – 2020, а влиза в сила на 1-ви Януари същата година.) Подобно да го нарека „антидатиране” на наредба е недопустимо (виж. чл. 14 от ЗНА. Опирайки се на цитираните текстове, е видно, че нещата са доста оплескани от страна на администрацията и би следвало да пристъпите към защита на накърнените Ви права.
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 775
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron