начало

Назначиха двама заместници на главния прокурор, Пламена Цветанова подаде оставка като член на ВСС Назначиха двама заместници на главния прокурор, Пламена Цветанова подаде оставка като член на ВСС

Тълкувателно решение 2/2013 г. на ОСНК на ВКС

Виртуални съдебни процеси.

Посетителите на форума следва предварително да заявят качеството, в което се включват в процеса и да следват правилата в реалния процес.

Нека правото бъде с вас :)


Тълкувателно решение 2/2013 г. на ОСНК на ВКС

Мнениеот Astronomer » 21 Сеп 2014, 13:10

Колеги, здравейте. Предлагам на вашето внимание и на дебат, ако е възможно, едно интересно решение на ОСНК на ВКС. По-долу ще ви предоставя линк към решението, а по-долу ще представя и моето виждане по някои по-важни въпроси от решението.

Ето и самото решение - http://www.vks.bg/Dela/2013-02-%D0%9D%D ... %D0%B5.pdf

Ето и моето мнение по въпроса:
1.По отношение на първата форма на изпълнително деяние “държи”. Какво е държането ? Държането преди всичко е факт. То се постига чрез осъществяване на фактическа власт върху определена вещ. Какво значи да имаме фактическа власт върху цигарите без бандерол? Това значи лицето да си служи с тях, като изключи възможността други лица да си служат с вещта. При държането в автомобила безспорно има такава власт.
Какво е средството на престъплението? Това е вещ, която е нещо външно на правоотношението. Нейната определеност ще зависи от дееца, който придава на вещта съответното предназначение (естествено, ако това не е уредено и записано изрично в правната норма).
Според мен, тук моментите на държането и на фактическото поставяне в автомобила съвпадат. Изпълнителното деяние „държи” е на просто извършване. Със самото държане (т.е. оставяне в автомобила) деецът ще е придобил фактическа власт върху вещта. Няма да има средство за постигане към целта (състава на престъплението). Ако беше така, това значи, че примерно ако вкарам цигарите последователно в 10 други автомобила и после ги върна пак в първия, всички ще се явяват средство към престъплението? Ами звучи ми глупаво това и не мисля, че е вярно. Автомобилът не е средство към самото държане, защото със самото поставяне на цигарите ВЕЧЕ имаме държане и може да се каже, че двата момента дори съвпадат.

2.По отношение на вторава форма на изпълнително деяние „продава”. Тук вече според мен е малко спорно положението. Дали ще имаме средство към престъпление трябва да се преценява към конкретния случай и по-точно от намерението на дееца. Това е така, защото нямаме изрично записано средство в правната норма. Имаме една по-обща норма в чл. 53 НК. Чисто практически, ако пренася кутиите с автомобила и взема по две-три кутии и ходи на пазара да ги разтиква и периодично ходи да се зарежда от автомобила, който е паркиран в близост до пазара е ясно, че ще имаме средство към престъплението, защото има транспортиране и улесняване. Ако примерно ползва автомобила само като склад, вместо да ги държи у тях си, тогава по-скоро мисля, че няма да е средство. Въпрос на конкретна преценка по конкретното дело.
Astronomer
Младши потребител
 
Мнения: 70
Регистриран на: 20 Дек 2007, 14:05

Назад към Виртуално деловодство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron