начало

МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади

Доказване на имуществени щети по 49 ЗЗД

Виртуални съдебни процеси.

Посетителите на форума следва предварително да заявят качеството, в което се включват в процеса и да следват правилата в реалния процес.

Нека правото бъде с вас :)


Доказване на имуществени щети по 49 ЗЗД

Мнениеот rennie_1322 » 27 Дек 2010, 20:29

Здравейте,
Моля за помощ. Преди 4г. в кооперацията ни поради небрежност в изпълнение на възложените задължения изпълнител е причинил виновно пожар в следствие на което е изгорял покрив от 350кв.м. и са наненсени щети на апартамент на последният етаж вследствие гасенето на пожара. Извършени са ремонтни дейности на покрива, но той не е възстановен напълно и до днес. В апартамента са извършени ремонтни дейностти поради избилата влага в следствие на пожара, но не са събрани фактури и документи установяващи заплатената стойност. Моля за мнение и препоръки, дали може доказването на причинените вреди да бъде установено само със свидетелски показания и експертизи? Благодаря Ви предварително.
rennie_1322
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 09 Мар 2009, 16:49

Re: Доказване на имуществени щети по 49 ЗЗД

Мнениеот Pause » 28 Дек 2010, 14:04

Теоретично, може правото не е погасено по давност.И свидетелските показания са допустими, но за да обоснове отговорността по 49ЗЗД трябва да се докаже от вас ,че изпълнителят на работата, именно по повод или при изпълнението на тази работа е причинил виновно вредата.И искът мисля,че се предявява срещу двамата възложителяЧл54ЗЗД и изпълнителя във връзка с Чл.45ЗЗД.Затова ангажирайте адвокат.
Аватар
Pause
Активен потребител
 
Мнения: 1615
Регистриран на: 29 Авг 2008, 16:14

Re: Доказване на имуществени щети по 49 ЗЗД

Мнениеот donna » 28 Дек 2010, 15:47

Някакъв акт от пожарната имате ли за пожара и ако какво пише там , обадихте ли се в МВР ,да доидат и да проверят това умишлено ли е или не и кои го е предизвикал ... ако сте се обаждали и там трябва да има поне протокол ,как ще докажете па било то и със свидетели ,че точно поради неговата небрежност се е случило това , че сте се сетили чак след 4г .
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: Доказване на имуществени щети по 49 ЗЗД

Мнениеот nk7702n » 28 Дек 2010, 17:32

Както е казала колежката donna по - горе, Вие трябва към момента на пожара да сте се обадили в съответните служби, за да имате писмено доказателство, че действително е имало пожар. Как можете да твърдите само със свидетели този важен факт след четири години, и как въобще ще го докажете, след като е извършван и ремонт на въпросната кооперация, ами всеки може да си хване двама свидетели и да си твърди всичко, доколко това ще бъде зачетено от съда като доказателство, това е друг въпрос! Експертиза може да Ви помогне да установите стойността на вредите и евентуалното възнкване на пожара ,но с не много голяма точност с оглед времето,което е минало оттогава! Защо решихте да си търсите правата чак след четири години!?
За да можете да претендирате обезщетение за вреди, Вие трябва по безспорен начин да докажете всички обстоятелства относно възникналия пожар! Успех от мен и весели празници!
nk7702n
Старши потребител
 
Мнения: 6449
Регистриран на: 01 Юли 2010, 11:02

Re: Доказване на имуществени щети по 49 ЗЗД

Мнениеот rennie_1322 » 29 Дек 2010, 20:52

Благодаря за отговорите,
Имам служебна бележка от пожарна на която е записано небрежност при боравене с газова горелка е изгорял изцяло покрив с площ от 350кв.м.. Тъй като съседа е искал да потули всичко тъй като той е възложителят(на някаква фирма която ме е правила изолация на неговата част над апартамента), се е опитал с подръчни средства да оправи покрива, но уви в момента покрива тече и изобщо не е въстановена архитектурата му по проект. Наел е някаква фирма която с минимални средства да го възстанови, но не както трябва. Няма протокол от полицията за случилото се, но съм пуснала жалба да се разпитат всички във връзка със случая за да кажат коя е фирмата. Всяка помощ от ваша страна би ми била полезна.
rennie_1322
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 09 Мар 2009, 16:49

Re: Доказване на имуществени щети по 49 ЗЗД

Мнениеот nk7702n » 24 Яну 2011, 20:19

Е, това вече е нещо за служебната бележка, за причината за изгаряне на част от покрива при боравенето с горелка, както и факта, че не е възстановена напълно покривната конструкция. Мисля, че имате възможност да водите дело и шансове за успех, щом не са възстановени напълно щетите от така извършеното деяние! Може да се обърнете към адвокат, за да ви започне съответното производство. По - нататък той ще си открие начини да издири фирмата възложител, евентуалния извършител, доказателства срещу него и т.н.
nk7702n
Старши потребител
 
Мнения: 6449
Регистриран на: 01 Юли 2010, 11:02


Назад към Виртуално деловодство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron