начало

Отпадна изискване, ощетяващо самоосигуряващите се пенсионери Отпадна изискване, ощетяващо самоосигуряващите се пенсионери

Kазус от последния изпит по Гпр науки

Виртуални съдебни процеси.

Посетителите на форума следва предварително да заявят качеството, в което се включват в процеса и да следват правилата в реалния процес.

Нека правото бъде с вас :)


Kазус от последния изпит по Гпр науки

Мнениеот kantarjiev » 05 Фев 2008, 20:52

И.Х придобил на 1.1.02 с нотариален акт право на строеж за построяване на триетажна сграда,магазин,гаражи и жилища срещу задължението да обезщети собственика на земята с 2 двустаини жилища ,и два гаража.На 1.3.03 И.Х продал на Й.С магазина за 80 000 но се споразумял с купувача в нотриалния акт за продажба като продажна цена да бъде вписана данъчна оценка на магазина за 30000. На съпругата си М.Х, И.Х казал,че продал магазина за 30000 ,а разликата дал тайно на приятелката си да си купи кола.През 1.11.03 М.Х научила,че И.Х продал магазина за 80000 след семеен скандал оспорила по исков ред извършената продажба,като поискала да бъде обвена за недеиствителна спрямо нея съдът уважил иска на М.Х.
Й.С поискал от И.Х да му възтанови изцяло платената цена от 80000 + разноските по продажбата И.Х отказал Й.С предявил иск пред съда.В първото заседание Й.С представил пред съда извлечение от банковата си сметка при ДСК от което се вижда ,че е изтеглил сумата от 80000 в деня на покупката.Й.С поискал да се допуснат двама свидетели,които да потвърдят ,че в тяхно присъствие тои е броил на И.Х 80000 като покупна цена по сделката.Съдът приел,че е налице начало на писмени доказателства допуснал гласните доказателствени средства и уважил иска на Й.С.
ВЪПРОСИТЕ:
1.Дали построената от И.Х сграда се притежава от него и от съпругата му или е лична собственост на И.Х.Имали значение притежаването на търговскоправно качество от И.Х.
2.Какво е правното основание на иска предявен от М.Х и срещу кого би следвало да бъде предявен той?Допустим ли е този иск в разглеждания случеи?
3.Какво е правното положение на Й.С след уважаване на иска на М.Х. С какъв иск може да се защити Й.С и на кои съд е подсъден този иск по правилата на местната подсъдност?
4.Подлежи ли на вписване исковата молба на Й.С?Какви биха били последиците от невписване на исковата молба ако тя е подлежала на вписване?
5.Правилно ли е определението на съда с което той е допуснал изсллушването на свидетелите поискани от Й.С
kantarjiev
Младши потребител
 
Мнения: 24
Регистриран на: 10 Яну 2008, 20:52

Мнениеот vassilev » 05 Фев 2008, 21:36

ехх един семеен скандал колко много въпроси може да породи.
Така и не разбрах защо този казус е тук ?!
Ако трябва да укоряваме семейните скандали-правя го ! :twisted:
vassilev
Активен потребител
 
Мнения: 1380
Регистриран на: 18 Яну 2002, 14:47

Мнениеот eleonora_petrova » 25 Фев 2008, 19:29

Да колега,и аз не разбрах защо е тук....Явно колегата kantarjiev иска да направи добро :wink:
Няма смисъл,казусите на тези държавни изпити са фиктивни и елементарни!
Като намерите някой казус и само го размятате,каточели...За всеки нов изпит, се измислят нови казуси!
Желая ви от сърце успех на държавния! :wink:
''Богатството при отсъствие на мъдрост,води до високомерна гордост.Няма по уродлива форма на управление,при която богатите се считат за най-могъщи!'' Цицерон
eleonora_petrova
Младши потребител
 
Мнения: 44
Регистриран на: 11 Сеп 2006, 13:23
Местоположение: София обл.


Назад към Виртуално деловодство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron