Страница 1 от 3

Закон за подписите

МнениеПубликувано на: 05 Окт 2007, 10:38
от Clavdivs.
Това си го мисля отдавна, но сега инспириран от случката с бабата и "сливенската" внучка, описан от Балуев, да го вземем да обсъдим евентуалното съзадаване на нарочен закон.

Доста от колегите след срещите си с Радо Шишарката по криминалистика започнаха да се подписват с целобуквена транскрипция.

Впоследствие /в практиката/ установих, че настоящия "либерален" режим за начина на подписване е изгоден само за разни персони тип 209 и 212.

Тези разни парафчета, ченгелчета и прочие заврънтулки са мъка за експертизите и в по-голямата си част изобщо не са годни да индивидуализират създателя си.

Дали не е разумно със закон да се въведе изискване /хайде ако не за всички, но за по-важните случаи/ да се полага подпис със целобуквена транскрипция или просто саморъчно човек да си написва имената. Знам, че доста колеги го практикуват това при подписване на менителнични ефекти.... но защо не се закрепи в нормативен акт?

МнениеПубликувано на: 05 Окт 2007, 11:18
от Gabi1
Това наистина е добра идея и би намалило възможността за измами. Нотариусът, при когото работех, изискваше под подписа да се напише и име и фамилия саморъчно. Макар, че вариантът за писане с другата ръка си остава.

МнениеПубликувано на: 05 Окт 2007, 11:23
от Clavdivs.
Gabi1 написа:Макар, че вариантът за писане с другата ръка си остава.


При писане с другата /непривичната/ ръка ако има достатъчно материал също може да се индивидуализира автора.

Re: Закон за подписите

МнениеПубликувано на: 05 Окт 2007, 11:26
от ianeva
Clavdivs. написа:Това си го мисля отдавна, но сега инспириран от случката с бабата и "сливенската" внучка, описан от Балуев, да го вземем да обсъдим евентуалното съзадаване на нарочен закон.

Доста от колегите след срещите си с Радо Шишарката по криминалистика започнаха да се подписват с целобуквена транскрипция.

Впоследствие /в практиката/ установих, че настоящия "либерален" режим за начина на подписване е изгоден само за разни персони тип 209 и 212.

Тези разни парафчета, ченгелчета и прочие заврънтулки са мъка за експертизите и в по-голямата си част изобщо не са годни да индивидуализират създателя си.

Дали не е разумно със закон да се въведе изискване /хайде ако не за всички, но за по-важните случаи/ да се полага подпис със целобуквена транскрипция или просто саморъчно човек да си написва имената. Знам, че доста колеги го практикуват това при подписване на менителнични ефекти.... но защо не се закрепи в нормативен акт?


Като цяло съм "за" идеята, а с болднатото съм напълно съгласна. Ако не и трите имена, то поне собствено и фамилно име. Това, на практика, съм го виждала при клиенти - ирландци и норвежци. Предварително уточнявам, че не знам дали е закрепено със закон, но по същия начин са и т.нар подписи в паспортите им - с буквално изписване на цели имена. При ирландците този подпис съдържа обикновено едно от собствените им имена /или цялото, ако е едно/ и фамилното име.
Не виждам пречка у нас да се регламентира законово, може би само смяната на документите за самоличност в този случай би предизвикала гневни реакции...

МнениеПубликувано на: 05 Окт 2007, 12:19
от ianeva
karanedeff написа:10х за идеята
Да почваме да го пишем тогава закона! :!:
Предлагам работно заглавие"
ЗАКОН ЗА САМОРЪЧНИЯ ПОДПИС
Чл. 1. Този закон урежда обществените отношения, свързани с полагането на соморъчен подпис в случаите предвидени в закона, както и на частни документи.


Малко към края на закона, но все пак ...

Допълнителни разпоредби:
§1. По смисъла на закона "саморъчен подпис" представлява изписването на собствено и фамилно име на лицето. /Нещо не ми харесва много :oops: , но допълвайте/

МнениеПубликувано на: 05 Окт 2007, 12:22
от Clavdivs.
Хм то може да се използват различни правни техники и прийоми...

Може да се създаде една нормичка "а ла 133 ГПК /на доизживяване/" и една-две в АПК, ЗСВл, ЗМСА и т.н.

Но така може да се изтърве нещо....

Ако ми поостане време ще предложа няколко норми от проекто-проектозакона. Супер си Каранедеф!!!


Балуев преди време предложи да има виртуално деловодство.... и се появи ...... Да вземем да си спретнем една "лекс-законодателна комисийка" и да внасяме проекти в Деловодството .... може пък някой депутат да чете форума. :wink:

МнениеПубликувано на: 05 Окт 2007, 12:23
от diaida
Ето едно, достатъчно красноречиво филмче по темата ...
http://kulluwahad.blogspot.com/2007/09/ ... st_11.html

МнениеПубликувано на: 05 Окт 2007, 13:03
от prof_prof
Чл. 2 Саморъчен подпис може да се постави само от физическо лице или от упълномощен негов представител.

МнениеПубликувано на: 05 Окт 2007, 15:23
от ivens
Колеги,няма подпис който да не може да бъде индефициран...може би само единично ченгелче :D има в България един експерт доц.Ангел Биков криминалист от световна величина с приети експертизи в редица европейски съдилища и даже в съд в САЩ,та този човек чийто лекции имах щатието да слушам ми взе акъла/извинявам се за простонародния израз/. Няма подпис,който не може да бъде идентифициран неможеш да го заблудиш този човек нито с ляворъко писане нито с изменение на подписа,до толкова евещ че може по почерка да опредили характера на човека....само в един случай е бил затруднен......имитация на подписа по машинен път....сканиране и копиране...абсолютно идентични,НО.....при изслидване на оригиналния документ по химически път се установява,че....подписа не е оставен нито от мастило нито от химикална паста :wink: освен това е равномерен....а при поставяне на подписа винаги има темп на натиска на пишештата ръка ту нараства ту отслабва... :D Така,че защо да се улеснява работата на слабо подготвени експерти...нека да има конкуренция.....вси пак това е бизнес....експерта влага труд и то високо интелектуален...

МнениеПубликувано на: 05 Окт 2007, 15:25
от ivens
Колеги,няма подпис който да не може да бъде индефициран...може би само единично ченгелче :D има в България един експерт доц.Ангел Биков криминалист от световна величина с приети експертизи в редица европейски съдилища и даже в съд в САЩ,та този човек чийто лекции имах щатието да слушам ми взе акъла/извинявам се за простонародния израз/. Няма подпис,който не може да бъде идентифициран неможеш да го заблудиш този човек нито с ляворъко писане нито с изменение на подписа,до толкова евещ че може по почерка да опредили характера на човека....само в един случай е бил затруднен......имитация на подписа по машинен път....сканиране и копиране...абсолютно идентични,НО.....при изслидване на оригиналния документ по химически път се установява,че....подписа не е оставен нито от мастило нито от химикална паста :wink: освен това е равномерен....а при поставяне на подписа винаги има темп на натиска на пишештата ръка ту нараства ту отслабва... :D Така,че защо да се улеснява работата на слабо подготвени експерти...нека да има конкуренция.....все пак това е бизнес....експерта влага труд и то високо интелектуален...

МнениеПубликувано на: 06 Окт 2007, 15:09
от dozn03
ivens написа:Колеги,няма подпис който да не може да бъде индефициран...може би само единично ченгелче :D има в България един експерт доц.Ангел Биков криминалист от световна величина...


Къде се подвизава този експерт? Добре е да знаем при нужда как да се свържем с него...

МнениеПубликувано на: 06 Окт 2007, 16:00
от gudio
del

МнениеПубликувано на: 06 Окт 2007, 20:48
от expertyt
gudio написа::lol: Идеята за такъв закон всъщност не е лоша. Аз се сетих за няколко разпоредби (само че в отделни закони) в една правна система "на запад от Калотина"... Напр. - при поръчителство поръчителят задължително се подписва, прибавяйки саморъчно израза "като поръчител" :wink: , при плащане с чек - сумата словом саморъчно от издателя, а ако чекът е машинно попълнен - двете имена саморъчно под подписа... При протоколи от разпит - с прибавка "прочетох протокола..." и др. и др. Ние май сега тръгнахме да откриваме топлата вода, а тези дето са се парили от нея са си вкарали тук-там разни такива разпоребди :lol:

"Ние май сега тръгнахме да откриваме топлата вода..." Драги ми gudio, позволете ми една малака корекция. Топлата вода отдавна е открита, но начините за ползуването и са безбройни. Може би трябва и Закон за топлта вода, в който да е записано:
Чл.... еди кой си. Топла вода по смисъла на този закон е вода със степен на нагрятост, повече от .....градуса Целзий.
Та сега по въпроса с подписа.
Ако законодателят приеме "премъдрото решение" със закон да определи и задължителния минимален брой елементи, които ще трябва да се съдържат в личния удостоверителен графичен знак, наречен подпис, ще настъпи голям хаос. Представете си, какво ще се случи, ако повече 6,5 милиона български граждани ще трябва да изменят подписите си, заради съществуването на такава законова уредба.
Според моето скромно мнение достатъчно е към подписа да се добавят и собственоръчно изписани имената или други думи, които са задължителен реквизит към съответния документ, но не и във всички случаи.
Преди да се появи Закон за подписа, ще да е добра да има и Закон за българската азбука. :) :) :)

МнениеПубликувано на: 06 Окт 2007, 23:31
от karanedeff
Г-син Експерт, не се отнасяйте иронично към проектозакона, преди да сте изчел всичко по темата. Колегата Янева много точно дефинира какво е саморъчен подпис :
ianeva написа:Малко към края на закона, но все пак ...
Допълнителни разпоредби:
§1. По смисъла на закона "саморъчен подпис" представлява изписването на собствено и фамилно име на лицето. /Нещо не ми харесва много :oops: , но допълвайте/

А моето предложение в проекта на ЗАКОН ЗА САМОРЪЧНИЯ ПОДПИС
karanedeff написа:Чл. 4. (1) Всяко длъжностно лице при встъпване в длъжност представя образец от подписа си пред органа по назначението, освен ако в закон не е предвидено друго.
(2) При издаване на документ за самоличност, образеца от подписа се съхранява в съответното поделение на МВР.
(3) Образците се съхраняват безсрочно.

визира най-малко хипотезана на чл. 14, ал. 2, т. 7 от ЗННД
Вписване в регистъра на нотариалната камара

Чл. 14. (1) Вписването в регистъра на Нотариалната камара се извършва по решение на Съвета на нотариусите.
(2) За вписване на нотариус в регистъра е необходимо:

1. (изм. - ДВ, бр. 18 от 2003 г.) да е влязла в сила заповедта на министъра на правосъдието за вписване;

2. да се представи писмена декларация, че не са налице пречките по чл. 9;

3. (изм. - ДВ, бр. 18 от 2003 г.) да се посочи адресът на нотариалната кантора и да са изпълнени изискванията на чл. 13, ал. 2 и 3;

4. (изм. и доп. - ДВ, бр. 123 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 18 от 2003 г.) да се представи документ за вещно право върху нотариалната кантора или вписан договор за наем, декларация за произхода на средствата, вложени за осигуряването на нотариалната кантора, по образец, одобрен от министъра на правосъдието;

5. да се представи документ за сключена застраховка по чл. 30;

6. (изм. - ДВ, бр. 18 от 2003 г.) да се представи образец от печат, одобрен от министъра на правосъдието;

7. да се представи образец от подписа на нотариуса.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2003 г.) За вписване на помощник-нотариус е достатъчно изпълнението на изискванията по ал. 2, т. 1, 2, 5 и 7.

(4) (Доп. - ДВ, бр. 123 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 18 от 2003 г.) Искането за вписване в регистъра и изпълнението на изискванията по ал. 2 и 3 трябва да се направи в двумесечен срок от влизане в сила на заповедта за вписване. За незаетото място на нотариус министърът на правосъдието издава заповед за вписване на следващия по реда на класирането кандидат.

(5) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2003 г.) В едномесечен срок от постъпване на искането за вписване в регистъра Съветът на нотариусите извършва проверка на нотариалната кантора на кандидата с оглед спазване изискванията на чл. 13, ал. 2 и 3. За констатациите от проверката се съставя протокол, който се прилага служебно към искането.

Моите уважения, при обсъждането на проектозакон всяко мнение е важно и ценно.
Това е първото, наистина публично, обсъждане па проект за НА - без ограничения.

МнениеПубликувано на: 07 Окт 2007, 07:42
от gudio
[del

МнениеПубликувано на: 07 Окт 2007, 11:11
от tatkobarba
gudio написа:
expertyt написа:
А относно изписването на двете имена - на спомената тук във форума среща на Нот. камара с Министъра на правосъдието били бистрени (такъв слух дочух :roll: ) именно такива решения - освен регистър на пълномощните за разпореждане с недв. имоти, да се въведе и изискване за саморъчно изписване на двете имена на упълномощителя, заедно с подписа му.


Ами ще бистрят, даже някой ден ще ги избистрят. И то знаеш ли що?? Щото понякога се зачитат в такива дискусии като тая тук.....и после, някога, когато част от тези "мъдри" квазипроектоправни разпоредби по-горе, взема че станат действащи правни норми, голяма част от хората, убивали си свободното време да пишат кво ли не из кви ли не форуми, започват да пеят онази стара песен, в смисъл "абе тия законодатели кво правят, с всичкия ли са си" :lol:

МнениеПубликувано на: 07 Окт 2007, 12:42
от prof_prof
tatkobarba
Ами ще бистрят, даже някой ден ще ги избистрят. И то знаеш ли що?? Щото понякога се зачитат в такива дискусии като тая тук.....и после, някога, когато част от тези "мъдри" квазипроектоправни разпоредби по-горе, взема че станат действащи правни норми, голяма част от хората, убивали си свободното време да пишат кво ли не из кви ли не форуми, започват да пеят онази стара песен, в смисъл "абе тия законодатели кво правят, с всичкия ли са си"


А защо не вземете да внесете и Вие предложение по законопроекта, вместо да сипете неясни и необосновани критики? :shock:

МнениеПубликувано на: 07 Окт 2007, 14:07
от expertyt
Г-син Експерт, не се отнасяйте иронично към проектозакона, преди да сте изчел всичко по темата. Колегата Янева много точно дефинира какво е саморъчен подпис :"

Мали...! Кви сте докачливи. Пък и с претенции за точност.

А сега ще се отнеса към проблема другояче.

Преди да се пристъпи кам каквито и да е било формулировки на понятието "саморъчен подпис" в закон, е необходимо или бих казъл задължително:
- проучване на историята на развитието на подписа;
- научните обосновки за начина на формиране на писмено- двигателния навик;
- практиката в закоодателството по този въпрос на други страни;
- и още ред други действия;

МнениеПубликувано на: 07 Окт 2007, 14:36
от prof_prof
expertyt написа:Г-син Експерт, не се отнасяйте иронично към проектозакона, преди да сте изчел всичко по темата.

Преди да се пристъпи кам каквито и да е било формулировки на понятието "саморъчен подпис" в закон, е необходимо или бих казъл задължително:
- проучване на историята на развитието на подписа;
- научните обосновки за начина на формиране на писмено- двигателния навик;
- практиката в закоодателството по този въпрос на други страни;
- и още ред други действия;


Точно така, тези въпроси несъмнено ще намерят отражение в мотивите към законопроекта :D, за което всички ние очакваме с нетърпение вашият принос за изготвянето им. :roll:

МнениеПубликувано на: 07 Окт 2007, 19:58
от expertyt
prof_prof написа:Точно така, тези въпроси несъмнено ще намерят отражение в мотивите към законопроекта :D, за което всички ние очакваме с нетърпение вашият принос за изготвянето им. :roll:

М..да, работата започва да се задълбочава. Ако предложението е сериозно и го приема ща струва много време, тъй като ще е необходимо здраво да се поровя из информационните източници, но ако е майтап.....
"Майтап на г......." е... останалото го знаете. Просто няма да стане.

:D :D :D