начало

Съдия от Варна осъди прокуратурата за близо 100 000 лева Съдия от Варна осъди прокуратурата за близо 100 000 лева

гр. дело No2 по описа на lex.bg за 2007

Виртуални съдебни процеси.

Посетителите на форума следва предварително да заявят качеството, в което се включват в процеса и да следват правилата в реалния процес.

Нека правото бъде с вас :)


гр. дело No2 по описа на lex.bg за 2007

Мнениеот cleo » 16 Юни 2007, 12:03

Колеги, предлагам на Вашето внимание ИМ по второто гр. дело.

Предварително уточнявам, че казуса е бил реален някога отдавна, нямам идея как е приключил съдебния спор и дали е приключил. Лично аз си позволих да доукрася казуса малко, като реших и да не посочвам кой е ответника, оставям това на тези, които ще се конституират на страната на ишците.
Искът е положителен установителен.
Да предположим, че е предявен пред компетентния да го разгледа РСъд по местонахождението на имота.
Надявам се да намерите казуса за интересен и да се включите в решаването му на една от трите /или повече/ страни.
Аватар
cleo
Потребител
 
Мнения: 287
Регистриран на: 19 Сеп 2002, 17:41

Мнениеот cleo » 16 Юни 2007, 12:04

ДО
……………………………. РАЙОНЕН СЪД

Гражданско отделение

И С К О В А М О Л Б А

от А.А.А., ЕГН ........................ и
от Б.Б.Б. , ЕГН ............................
Гр.................................,

ПРОТИВ

..............................................................
Основание: чл.97, ал.1 от ГПКУважаеми г-н/г-жо Районен съдия,

На ………………. 1925г. X.X.X, с Н.А. № ........., т.І, регистър ......., дело № ......../1925г., придобива правото на собственост върху недвижим имот …………., находящ се в град ………….., с площ ………….. кв.м.
С Протокол № ………/……..196…г. на комисията по пар.85 от ППЗПИНМ, назначена със Заповед №……./………196…….г. на председателя на ГНС – ……….., от н-ците на Х.Х.Х е отчужден гореописаният недвижим имот, за предвидено по регулационният план мероприятие – „болница” в гр.............
Като обезщетение срещу отчужденият имот наследниците на Х.Х.Х, като собственици на отчуждения имот: А.А.А, Д.Д.Д. и Е.Е.Е. бяхме обезщетени, както следва:
А.А. А и Д.Д.Д получихме правото да се включим в строеж и да изградим апартаменти, в предстоящ за изграждане жилищен блок ......... в град ..............
Е.Е.Е. получи парично обезщетение.
Към моментът на отчуждаването и обезщетяването, ищците А.А.А и Б.Б.Б бяхме сключили граждански брак на ...............196..............г./преди отчуждаването/
Включвайки се в строеж на ново жилище, за задоволяване на нуждите на семейството се наложи да теглим заем от...................., в размер на ................ /....... хиляди/ лева, което и направихме видно от Документ №...................
С нотариален акт № .................197.........г. придобихме в СИО жилище .......................... за сумата от ............. лева, която сума се състои от стойността на правото на строеж ........... лева и от стойността на жилището – ........ лева. Покритието на тази цена направихме освен със стойността на полученото обезщетение от .............. лв. и със собствени средства в размер на .............лв. и със заем от в размер на ................................ лева..
С влизането в сила на ЗВСВНОИ по ЗТСУ, ЗПИНМ и др., наследниците на Х.Х.Х – А.А.А, Д.Д.Д и Е.Е.Е. подадохме молба до Кмета на Община ........... да ни бъде реституиран отчужденият имот, тъй като предвидено мероприятие, за изграждането на което бе отчужден имота ни така и не се реализира.
Кметът на община ........с Решение №.............., отказа възстановяване правото ни на собственост върху отчуждения от нас имот. Това решение на Кмета на Община ......... обжалвахме пред ............Окръжен Съд. С решение на ............. окръжен съд, постановено по административно дело № ........199...г., ни бе възстановено правото на собственост върху имота ни, без постройките в него, тъй като те вече не съществуваха. Имотът ни бе възстановен като имот представляващ част от имот .№ ..........в ........... подрайон на град ............, с площ ..............кв.м., след възстановяване на получените обезщетения.

Със Заповед №............200........, издадена на основание чл.65 от ЗОС, Кмета на Район ............. – Община ........... нареди да освободим собственото си единствено семейно жилище, находящо се в град .......................... , без да съобрази следното:
1/ Определеното на А.А.А. обезщетение, за отчужденият му имот, беше под формата на право на включване в строеж, а не с отстъпено в обезщетение жилище и
2/апартаментът не е собственост само на отчужденият собственик – А.А.А, а е придобит в семейна имуществена общност, като съпругата Б.Б.Б не е давала съгласие да и се отнема имота.
Изложените факти и обстоятелства обуславят правният ни интерес да заведем настоящият иск.

Уважаеми Районен Съдия,

Предвид гореизложеното, Моля да ни призовете на съд и след като се убедите в истинността на всички твърдяни факти, да приемете за установено по отношение на ………………., че жилище № ........................ е собственост на А.А.А и съпругата му Б.Б.Б, придобито в семейна имуществена общност.

Приложени доказателства.....................: ..............................................................

Особено искане:
Моля, да ни издадете съдебно удостоверение, по силата на което да се снабдим от ...................... с данъчна оценка на гореописаният имот.
С оглед становището на ответната страна по основателността на иска, ще ангажираме и събирането на други доказателства.
Прилагаме препис от исковата молба и доказателствата за ответни...... по настоящият иск.
Аватар
cleo
Потребител
 
Мнения: 287
Регистриран на: 19 Сеп 2002, 17:41

Мнениеот donna » 16 Юни 2007, 12:30

karanedeff написа:БЕЗ ДВИЖЕНИЕ!
В 7 дневен срок да се посочи ответника!!


На мястото на ответника има само точки ,което значи че има такъв ....записано е ясно против и следва точки ............./щото това е виртуално ,дали ше има точки или някоя буква се тая значи има ответник /
Така ,че ще жаля определението на съда за оставане без движение .
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Мнениеот bebitor » 16 Юни 2007, 12:37

В съответствие с дадените ми от съда указания уточнявам, че ответника е Община Забийклечка!
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител
 
Мнения: 1851
Регистриран на: 28 Мар 2007, 18:36
Местоположение: Пловдив, Русе

Мнениеот donna » 16 Юни 2007, 14:11

bebitor написа:В съответствие с дадените ми от съда указания уточнявам, че ответника е Община Забийклечка!


И сега да видим ,страните са другари ,ама какви по точно ? Като го чета съпрузи .........
Какво ще определи окръжния съд ,единия жали че има посочен ответник ,другия за да няма главоболия го посочва отново :lol:
Райония съд няма да насрочи делото докато не доди :D определението от окръжния .

Къде е окръжния съд?
Последна промяна donna на 17 Юни 2007, 03:31, променена общо 1 път
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Мнениеот karanedeff » 16 Юни 2007, 23:20

Указва на ищците да уточнят срещу коя обища е насочен иска - Забийклечка или Многоточие, с оглед на местната подсъдност, тъй като двете общини са в различни съдебни райони.
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20

Мнениеот donna » 17 Юни 2007, 03:24

karanedeff написа:Указва на ищците да уточнят срещу коя обища е насочен иска - Забийклечка или Многоточие, с оглед на местната подсъдност, тъй като двете общини са в различни съдебни райони.


Написала съм ,че има ответник ,втория ищец за да си няма дразги със съда просто написа отново името на ответника.
Окръжния съд се произнася с определение по ЧЖ на първия ищец втория нищо не е пуснал в ОС ,просто е отшиъл в деловодството на съда и написал една молба от сорта в иска е посочена община еди коя си , съобразно разпореждането на съда посочвама ,че това наистина е тая община :oops: .Тия двама ищи са съпрузи -другарството при тях си е задължително.

Та се чака определението на ОС, по Ч.Ж. :lol: :lol: :lol:

Така ,че на ОС не му остава нищо освен да определи отменя разпореждане еди кое си ответника е посочен.


и още нещо да ми се уточни :

"Със Заповед №............200........, издадена на основание чл.65 от ЗОС, Кмета на Район ............. – Община ........... нареди да освободим собственото си единствено семейно жилище, находящо се в град .......................... , без да съобрази следното:
"
-тоя заповед обжарвана ли е?

Според мене би следвало да се жали заповедтта на кмета ,това си е адмиинстративен ред ........ не съм много сигурана ,но и тоя иск ми се струва неоснователен :oops: така както е заведен.
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Мнениеот dfani » 17 Юни 2007, 13:55

Има много неизвестни . Възстановено ли е обезщетението ,има ли заповед на кмета за мъзстановяване на отчуждения имот, оспорвана ли е по административен ред заповедта на кмета по чл.65 от ЗОС и ако не защо ?
dfani
Младши потребител
 
Мнения: 75
Регистриран на: 10 Дек 2003, 13:44
Местоположение: гр. Елена


Назад към Виртуално деловодство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron