начало

ВКС развива правото – казва как се наследяват акции ВКС развива правото – казва как се наследяват акции

гр. дело No2 по описа на lex.bg за 2007

Виртуални съдебни процеси.

Посетителите на форума следва предварително да заявят качеството, в което се включват в процеса и да следват правилата в реалния процес.

Нека правото бъде с вас :)


гр. дело No2 по описа на lex.bg за 2007

Мнениеот cleo » 16 Юни 2007, 12:03

Колеги, предлагам на Вашето внимание ИМ по второто гр. дело.

Предварително уточнявам, че казуса е бил реален някога отдавна, нямам идея как е приключил съдебния спор и дали е приключил. Лично аз си позволих да доукрася казуса малко, като реших и да не посочвам кой е ответника, оставям това на тези, които ще се конституират на страната на ишците.
Искът е положителен установителен.
Да предположим, че е предявен пред компетентния да го разгледа РСъд по местонахождението на имота.
Надявам се да намерите казуса за интересен и да се включите в решаването му на една от трите /или повече/ страни.
Аватар
cleo
Потребител
 
Мнения: 287
Регистриран на: 19 Сеп 2002, 17:41

Мнениеот cleo » 16 Юни 2007, 12:04

ДО
……………………………. РАЙОНЕН СЪД

Гражданско отделение

И С К О В А М О Л Б А

от А.А.А., ЕГН ........................ и
от Б.Б.Б. , ЕГН ............................
Гр.................................,

ПРОТИВ

..............................................................
Основание: чл.97, ал.1 от ГПКУважаеми г-н/г-жо Районен съдия,

На ………………. 1925г. X.X.X, с Н.А. № ........., т.І, регистър ......., дело № ......../1925г., придобива правото на собственост върху недвижим имот …………., находящ се в град ………….., с площ ………….. кв.м.
С Протокол № ………/……..196…г. на комисията по пар.85 от ППЗПИНМ, назначена със Заповед №……./………196…….г. на председателя на ГНС – ……….., от н-ците на Х.Х.Х е отчужден гореописаният недвижим имот, за предвидено по регулационният план мероприятие – „болница” в гр.............
Като обезщетение срещу отчужденият имот наследниците на Х.Х.Х, като собственици на отчуждения имот: А.А.А, Д.Д.Д. и Е.Е.Е. бяхме обезщетени, както следва:
А.А. А и Д.Д.Д получихме правото да се включим в строеж и да изградим апартаменти, в предстоящ за изграждане жилищен блок ......... в град ..............
Е.Е.Е. получи парично обезщетение.
Към моментът на отчуждаването и обезщетяването, ищците А.А.А и Б.Б.Б бяхме сключили граждански брак на ...............196..............г./преди отчуждаването/
Включвайки се в строеж на ново жилище, за задоволяване на нуждите на семейството се наложи да теглим заем от...................., в размер на ................ /....... хиляди/ лева, което и направихме видно от Документ №...................
С нотариален акт № .................197.........г. придобихме в СИО жилище .......................... за сумата от ............. лева, която сума се състои от стойността на правото на строеж ........... лева и от стойността на жилището – ........ лева. Покритието на тази цена направихме освен със стойността на полученото обезщетение от .............. лв. и със собствени средства в размер на .............лв. и със заем от в размер на ................................ лева..
С влизането в сила на ЗВСВНОИ по ЗТСУ, ЗПИНМ и др., наследниците на Х.Х.Х – А.А.А, Д.Д.Д и Е.Е.Е. подадохме молба до Кмета на Община ........... да ни бъде реституиран отчужденият имот, тъй като предвидено мероприятие, за изграждането на което бе отчужден имота ни така и не се реализира.
Кметът на община ........с Решение №.............., отказа възстановяване правото ни на собственост върху отчуждения от нас имот. Това решение на Кмета на Община ......... обжалвахме пред ............Окръжен Съд. С решение на ............. окръжен съд, постановено по административно дело № ........199...г., ни бе възстановено правото на собственост върху имота ни, без постройките в него, тъй като те вече не съществуваха. Имотът ни бе възстановен като имот представляващ част от имот .№ ..........в ........... подрайон на град ............, с площ ..............кв.м., след възстановяване на получените обезщетения.

Със Заповед №............200........, издадена на основание чл.65 от ЗОС, Кмета на Район ............. – Община ........... нареди да освободим собственото си единствено семейно жилище, находящо се в град .......................... , без да съобрази следното:
1/ Определеното на А.А.А. обезщетение, за отчужденият му имот, беше под формата на право на включване в строеж, а не с отстъпено в обезщетение жилище и
2/апартаментът не е собственост само на отчужденият собственик – А.А.А, а е придобит в семейна имуществена общност, като съпругата Б.Б.Б не е давала съгласие да и се отнема имота.
Изложените факти и обстоятелства обуславят правният ни интерес да заведем настоящият иск.

Уважаеми Районен Съдия,

Предвид гореизложеното, Моля да ни призовете на съд и след като се убедите в истинността на всички твърдяни факти, да приемете за установено по отношение на ………………., че жилище № ........................ е собственост на А.А.А и съпругата му Б.Б.Б, придобито в семейна имуществена общност.

Приложени доказателства.....................: ..............................................................

Особено искане:
Моля, да ни издадете съдебно удостоверение, по силата на което да се снабдим от ...................... с данъчна оценка на гореописаният имот.
С оглед становището на ответната страна по основателността на иска, ще ангажираме и събирането на други доказателства.
Прилагаме препис от исковата молба и доказателствата за ответни...... по настоящият иск.
Аватар
cleo
Потребител
 
Мнения: 287
Регистриран на: 19 Сеп 2002, 17:41

Мнениеот donna » 16 Юни 2007, 12:30

karanedeff написа:БЕЗ ДВИЖЕНИЕ!
В 7 дневен срок да се посочи ответника!!


На мястото на ответника има само точки ,което значи че има такъв ....записано е ясно против и следва точки ............./щото това е виртуално ,дали ше има точки или някоя буква се тая значи има ответник /
Така ,че ще жаля определението на съда за оставане без движение .
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Мнениеот bebitor » 16 Юни 2007, 12:37

В съответствие с дадените ми от съда указания уточнявам, че ответника е Община Забийклечка!
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител
 
Мнения: 1851
Регистриран на: 28 Мар 2007, 18:36
Местоположение: Пловдив, Русе

Мнениеот donna » 16 Юни 2007, 14:11

bebitor написа:В съответствие с дадените ми от съда указания уточнявам, че ответника е Община Забийклечка!


И сега да видим ,страните са другари ,ама какви по точно ? Като го чета съпрузи .........
Какво ще определи окръжния съд ,единия жали че има посочен ответник ,другия за да няма главоболия го посочва отново :lol:
Райония съд няма да насрочи делото докато не доди :D определението от окръжния .

Къде е окръжния съд?
Последна промяна donna на 17 Юни 2007, 03:31, променена общо 1 път
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Мнениеот karanedeff » 16 Юни 2007, 23:20

Указва на ищците да уточнят срещу коя обища е насочен иска - Забийклечка или Многоточие, с оглед на местната подсъдност, тъй като двете общини са в различни съдебни райони.
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1234
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20

Мнениеот donna » 17 Юни 2007, 03:24

karanedeff написа:Указва на ищците да уточнят срещу коя обища е насочен иска - Забийклечка или Многоточие, с оглед на местната подсъдност, тъй като двете общини са в различни съдебни райони.


Написала съм ,че има ответник ,втория ищец за да си няма дразги със съда просто написа отново името на ответника.
Окръжния съд се произнася с определение по ЧЖ на първия ищец втория нищо не е пуснал в ОС ,просто е отшиъл в деловодството на съда и написал една молба от сорта в иска е посочена община еди коя си , съобразно разпореждането на съда посочвама ,че това наистина е тая община :oops: .Тия двама ищи са съпрузи -другарството при тях си е задължително.

Та се чака определението на ОС, по Ч.Ж. :lol: :lol: :lol:

Така ,че на ОС не му остава нищо освен да определи отменя разпореждане еди кое си ответника е посочен.


и още нещо да ми се уточни :

"Със Заповед №............200........, издадена на основание чл.65 от ЗОС, Кмета на Район ............. – Община ........... нареди да освободим собственото си единствено семейно жилище, находящо се в град .......................... , без да съобрази следното:
"
-тоя заповед обжарвана ли е?

Според мене би следвало да се жали заповедтта на кмета ,това си е адмиинстративен ред ........ не съм много сигурана ,но и тоя иск ми се струва неоснователен :oops: така както е заведен.
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Мнениеот dfani » 17 Юни 2007, 13:55

Има много неизвестни . Възстановено ли е обезщетението ,има ли заповед на кмета за мъзстановяване на отчуждения имот, оспорвана ли е по административен ред заповедта на кмета по чл.65 от ЗОС и ако не защо ?
dfani
Младши потребител
 
Мнения: 75
Регистриран на: 10 Дек 2003, 13:44
Местоположение: гр. Елена


Назад към Виртуално деловодство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron