начало

ВКС ще тълкува дали и кога е допустимо разгласяване на материали от разследванията ВКС ще тълкува дали и кога е допустимо разгласяване на материали от разследванията

Въпрос от трудовото право

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Въпрос от трудовото право

Мнениеот Bobby » 24 Юли 2003, 21:25

Работя в държавна фирма. Преди една седмица прекият ми началник е пуснал до директора рапорт, с който се оплаква за извършена от мен работа по ремонт на съоръжения.
Работодателят, в лицето на зам.директора, в телефонен разговор иска писмено обяснение от мен за въпросния ден без да конкретизира какво точно да пиша. Също отказва да ми покаже съдържанието на рапорта. Аз отложих даването на обянение, под предлог че ще се консултирам с юрист, за което бях заплашен! В крайна сметка ми дадоха срок до понеделник да дам писмено обяснение.
Имам ли право да искам да погледна въпросния рапорт, с които ме обвиняват в нещо, което изобщо не ми е ясно какво е? Възможно ли е да искам да ми бъдат поставени конкретни въпроси, на които да отговоря в писмен вид под формата на обяснение или да направя устно обяснение пред ръководството?
Имам съмнения, че въпросния рапорт е постановка с цел да ме натопят, тъй като прекия ми началник е изключително некомпетентен и завистлив към колегите си професионалисти и от доста време търси различни начини да ме дискредитира.
Юриста на фирмата длъжен ли е да ме консултира и да ми даде експертно мнение по проблема?
Предварително благодаря.
Bobby
 

Re: Въпрос от трудовото право

Мнениеот LZ » 24 Юли 2003, 23:42

Юристът на фирмата е юрист НА ФИРМАТА! Консултирайте се с адвокат - специалист по трудово право.
LZ
 

Re: Въпрос от трудовото право

Мнениеот poul » 25 Юли 2003, 11:01

Вероятно Ви искат обяснения във връзка с нарушение на трудовота дисциплина водещо до уволнение.За дисциплинарното уволнение е задължително работодателя да е поискал обяснения. Обяснения обаче се дават по конкретен повод. При условие ,че не Ви е известно за какво точно нарушение на тредовата дисциплина се касае ,следва да напишете именно това в обясненията- че не Ви е известно за какво се искат и какво е нарушението. Понякога работодателя оформя отказ за даване на обяснение с протокол . Затова не следва да отказвате въобще да давате обяснения. В случай,че дадете такива и посочите изрично ,че не разбирате за какво нарушение става дума съдът може да приеме ,че не са искани обяснения по конкретното нарушение.
poul
Младши потребител
 
Мнения: 69
Регистриран на: 03 Юли 2003, 13:34


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron