Страница 1 от 1

Получаване на юрисконсултско възнаграждение

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2003, 17:20
от chockolina
Налице е устна (все още) уговорка между работодателя и правния отдел процент от присъдените и събрани юрисконсултски възнаграждения по чл. 64, ал. 5 от ГПК да се дават на юрисконсулта, защитил интереса по делото.
Някой има ли идея под каква форма следва да се узакони тази устна уговорка?
Интересува ме достатъчна ли е обща заповед, с която се нарежда горното или същото следва да бъде договорено и във всеки трудов договор с юрисконсулт?

Re: Получаване на юрисконсултско възнаграждение

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2003, 23:14
от donna
АЗ ИМАМ СКЛЮЧЕН ДОГОВОР С РАБОТОДАТЕЛЯ ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА ЮРЮСКОНСУЛТСКОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ПРИСЪДЕНО МИ ПО ДЕЛАТА

Re: Получаване на юрисконсултско възнаграждение

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2003, 18:05
от profan
Mislia 4e triabva da e dogovoreno t.k. parite shte postapvat v kasata na predpriateto i na niakakvo osnovania shte triabva da vi se izplashtat a i sumite moge da sa po golemi i da imash problemi .....da si si varzal gashtite


li4no mnenie

Благодаря ви!

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2003, 11:15
от chockolina
След двойното преспиване през уикенда и аз стигнах до извода, че най-сигурно ще е да се договори в допълнително споразумение към трудовия договор.

Re: Получаване на юрисконсултско възнаграждение

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2003, 13:28
от Vladev
За да има такова присъждане е необходимо най-напред да докажете на съда, че работодателя ви ги е направил т.е. че ви е заплатил или ще ви заплати процент, като на адвокат. Иначе съдът нищо няма да ви присъди. В някои съдилища в страната (според моите наблюдения - повечето от съдилищата) присъждат разноските само ако те са били реално заплатени на адвоката (във вашия случай на юристконсулта), а не уговорени за в бъдеще време.

Re: Получаване на юрисконсултско възнаграждение

МнениеПубликувано на: 31 Мар 2003, 10:12
от chockolina
Всъщност вече има присъдени от съда възнаграждения, без това дори да е било уговорено между мен и работодателя. Съдът ги присъжда при всички случаи, посочени в чл. 64, ал. 5, без при това да е необходимо доказателство за реалното им изплащане. Все още не са събрани, това предстои тепърва - именно затова предприех действия по договаряне на изплащането им.

Re: Получаване на юрисконсултско възнаграждение

МнениеПубликувано на: 31 Мар 2003, 10:17
от hebigatsu
СЪВЕТ: Не обвързвайте в никакъв случай допълнителното заплащане за явяването си по дела с резултата от изхода на воденото дело(по конкретно с присъждането на разноски от съда). Ако искате по-конкретен съвет посочете за какъв юрисконсултски пост става въпрос - за обществена служба или за частно ЮЛ. Вариантите са доста, а разликите във възможностите съществени.

Re: Получаване на юрисконсултско възнаграждение

МнениеПубликувано на: 31 Мар 2003, 14:42
от mari_bsu
А смятате ли за нормално юрисконсулт на гр.договор да получава освен основното си мес. възнагр. и отделно хонорар за всяко заведено дело от или срещу работодателя си?

Re: Получаване на юрисконсултско възнаграждение

МнениеПубликувано на: 31 Мар 2003, 15:35
от hebigatsu
За mari_bsu.
Абсолютно ДА. В задълженията на юрисконсулта по принцип влиза основно текущото правно обслужване, а не процесуалното представителство.

Re: Получаване на юрисконсултско възнаграждение

МнениеПубликувано на: 31 Мар 2003, 16:06
от mariana
За hebigatsu
Много ти благодаря! Имам и друг въпрос към теб./извинявам се на останалите че въпроса не е по темата/
Може ли да бъде назначена сестра ми като юрист на държавно предприятие като се има впредвид, че не е положила практико-теоретичния изпит, поради причина, че от ноември 2002 до днес няма насрочена дата за изпит?
Предварително благодаря!