начало

Проблемите с ЕИСС станаха тема при избори за председатели на съдилищата Проблемите с ЕИСС станаха тема при избори за председатели на съдилищата

trudov dogovor za zamestvane i maj4instvo

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


trudov dogovor za zamestvane i maj4instvo

Мнениеот SIS » 24 Сеп 2002, 11:14

На 31.05.2002 година изтече срочния ми трудов договор по чл. 68, ал. 3. Точно по това време в предприятието, където работя, започна структурна реформа и оптимизация на персонала. Работодателят ми вече знаеше, че съм бременна и ми предстои да изляза в отпуск по майчинство и ми предложи или да прекрати трудовите отношения с мен, или да да сключим нов договор, този път на основание чл. 68, ал. 1, т. 3 за заместване на отсъстваща служителка, която в момента ползваше отпуска си за отглеждане на дете до 2 години. Поставена пред алтернативата да остана без работа няколко месеца преди да родя, аз се съгласих на “по-малкото зло” и подписах договор за заместване.
Титулярката се очаква да се завърне на работа на 2.03.2003 г., когато аз вече ще съм в отпуск за отлеждане на дете до 2 г. Въпросът ми е след тази дата откъде ще получавам месечното си обезщетение и каква е процедурата при тази промяна? В този случай ще имам ли право на 2-годишен платен отпуск за отглеждане на дете до 2 г. или след изтичане на първата година трябва да започна някъде работа, след което да мога да ползвам още една година платен отпуск?
SIS
 

Re: trudov dogovor za zamestvane i maj4instvo

Мнениеот Stef » 25 Сеп 2002, 10:08

Със завръщането на заместваната служителка на работа трудовото правоотношение с Вас ще бъде прекратено без предизвестие на основание чл. 325, т. 5 от Кодекса на труда - "поради завръщане на замествания на работа", независимо от това, че сте в отпуск за отглеждане на дете. С прекратяването на трудовото правоотношение се прекратяват и всички права и задължения по него, включително правото на платен отпуск по чл. 164 от КТ, както и осигуряването по Кодекса за задължително обществено осигуряване. От момента на прекратяването на осигуряването по КЗОО за Вас възниква правото на месечна помощ за отглеждане на дете за оставащия срок до навършване на 1 година от детето, ако отговаряте на условията на Закона за семейните помощи за деца. За целта трябва да подадете молба-декларация по образец за доходите на семейството Ви през последните 6 календарни месеца преди месеца на подаване на декларацията. Към нея прилагате: удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за 6 календарни месеца преди месеца, през който е подадена молба-декларацията, за лицата, работещи по трудови и/или по служебни правоотношения; копие от удостоверението за раждане на детето, лична карта. Ако доходът на член от семейството Ви е по-нисък от 150 лв (за 2002 г.), ще придобиете право на помощ за отглеждане на дете в размер на 100 лв месечно до навършване на една година от детето. Освен нея имате право и на помощ от 15 лв до навършване на 18 г. от детето. За нея също се подава молба-декларация. Ако преди навършване на 2 години от детето започнете работа и сте осигурена за всички социални рискове, имате право на обезщетение в размер 50 на сто от минималната работна заплата за страната, което се добавя към трудовото Ви възнаграждение. Също така, можете да си вземете платен отпуск до навършване на 2 години от детето и неплатен, който се признава за трудов стаж, до навършване на три години. Трудно обаче ще намерите работодател, който да Ви назначи, за да Ви даде отпуск за отглеждане на дете.
Stef
 


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron