начало

Проблемите с ЕИСС станаха тема при избори за председатели на съдилищата Проблемите с ЕИСС станаха тема при избори за председатели на съдилищата

РАБОТА

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


РАБОТА

Мнениеот АЛЕКСАНДЪР » 23 Авг 2002, 16:03

Здравейте, може ли някой да ми помогне с безплатен съвет.
Там където работя решиха да ме преназначават без мое съгласие на по ниска длъжност.Редно ли е това, при условие че имам трудов договор за едно,а ме карат да изпълнявам друго.Не трябва ли първо да ме съкратят или уволнят преди това.
Благодаря предварително
АЛЕКСАНДЪР
 

Re: РАБОТА

Мнениеот russema » 23 Авг 2002, 20:16

КТ забранява едностранното изменение на трудовото правоотношение. Предвидени са изрично само някои изключения в полза на работодателя, но при определени условия. Единственото безусловно изключение е, че работодателят може едностранно да увеличава трудовото възнаграждение. Ако при преместването Ви Вашият работодател не се е съобразил със законовите изисквания за това, можете да спечелите в съда. Друг е въпросът, дали той ще Ви търпи и един ден след това. Имате обаче възможност да го запознаете с текстовете от закона и той да поправи грешката си, ако е действал поради незнание. С тази цел копирам извадка от КТ, чието съдържание ще Ви интересува. Ако ще спорите –Важно!- искът в 2-месечен срок от връчването на заповедта, затова скоро си намирайте адвокат /Ако нямате пари - пробвайте сам. Искът за разликата във възнагражденията – в 3-годишен срок.
Забрана за едностранно изменение на трудовото правоотношение
Чл. 118. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят или работникът или служителят не могат да променят едностранно съдържанието на трудовото правоотношение освен в случаите и по реда, установени в закона.(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Не се смята изменение на трудовото правоотношение, когато работникът или служителят е преместен на друго работно място в същото предприятие, без да се променят определеното място на работа, длъжността и размерът на основната заплата на работника или служителя.(3) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работодателят може едностранно да увеличава трудовото възнаграждение на работника или служителя. Изменение на трудовото правоотношение по взаимно съгласие
Чл. 119. Трудовото правоотношение може да се изменя с писмено съгласие между страните за определено или неопределено време. Изменение на мястото и характера на работата от работодателя Чл. 120. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят може при производствена необходимост, както и при престой, да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно друга работа в същото или в друго предприятие, но в същото населено място или местност за срок до 45 календарни дни през една календарна година, а в случаи на престой - докато той продължава.(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Промяната по предходната алинея се извършва в съответствие с квалификацията и здравословното състояние на работника или служителя.(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят може да възложи на работника или служителя работа от друг характер, макар и да не съответствува на неговата квалификация, когато това се налага по непреодолими причини…/бедствия и др.под./……………..Трудово възнаграждение при престой и производствена необходимост Чл. 267. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) За времето на престой не по вина на работника или служителя той има право на брутното трудово възнаграждение.(2) При престой по вина на работника или служителя той няма право на трудово възнаграждение за времето на престоя.(3) За времето, през което работникът или служителят е изпълнявал друга работа поради производствена необходимост, той получава трудово възнаграждение за изпълняваната работа, но не по-малко от брутното възнаграждение за основната му работа.
russema
Младши потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 08 Юли 2002, 21:29

Re: РАБОТА

Мнениеот d » 28 Авг 2002, 09:57

Отговорът по-горе е абсолутно изчерпателен! Нямам какво повече да допълня.
d
 


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron