начало

На изпитите за правоспособност и за ДСИ – със зелен сертификат На изпитите за правоспособност и за ДСИ – със зелен сертификат

Подаване на документи за пенсиониране на карантинирано лице.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Подаване на документи за пенсиониране на карантинирано лице.

Мнениеот twizard » 07 Май 2021, 19:49

Здравейте!
Понеже не знам дали съм в правилния раздел, за което моля да бъда извинен, ще пиша директно казусът, който ме притеснява.

Майка ми е болна от covid 19 и е приета в болница, надявам се всичко да е наред и за я излекуват, но проблемът е друг - тя трябва да си подаде документите за пенсиониране на 07.06.2021. Тъй като не се знае колко време ще бъде лечението ѝ и колко време след изписването ѝ ще бъде под карантине, да приемем, че ще изпусне крайния срок. Въпросът ми е следният: Как може лице под карантина да подаде такива документи или как може да подпише/да му бъде направено/ пълномощно, за да упалномощи някой друг да ги подаде?

Благодаря предварително за отговорите!
twizard
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 07 Май 2021, 19:40

Re: Подаване на документи за пенсиониране на карантинирано л

Мнениеот guest1 » 08 Май 2021, 00:43

Не всичко е задължително да става „на гише“ - с физическо присъствие!

НОИ предлага две нови електронни услуги
От 17 април 2014 г. са активни две нови административни услуги - за подаване на заявление за отпускане на пенсия и/или добавка и за преизчисляване на пенсия въз основа на придобит осигурителен стаж след пенсиониране.
По електронен път лицата могат да подават заявление в териториалните поделения на НОИ за отпускане на пенсия и/или добавка и за преизчисляване на пенсията. За изпращането на заявлението се изисква квалифициран електронен подпис /КЕП/, или ЕГН/ЛНЧ и Персонален идентификационен код /ПИК/ за физически лица, както и Идентификационен код на осигурителя /ИКО/ за лицата с БУЛСТАТ/ЕИК, когато заявлението за отпускане на пенсията се подава чрез последния осигурител.
Написаното не съставлява правен съвет, а изразява единствено лична позиция и мнение по разглежданите въпроси.

- Какъв е проблема с вицовете за адвокати?
- Адвокатите не ги намират за смешни, а останалите хора не мислят че са вицове.
guest1
Потребител
 
Мнения: 418
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Подаване на документи за пенсиониране на карантинирано л

Мнениеот chima » 27 Май 2021, 11:22

Здравейте,
Пенсиите се отпускат от датата на придобиване на правото, ако заявлението с необходимите документи е подадено в 2-месечен срок от тази дата. Ако документите са подадени след изтичане на 2-месечния срок от придобиване на правото, пенсиите и добавките към тях се отпускат от датата на подаването им.
Т.е. ако на 07.06.2021 г. майка Ви придобива право на пенсия, то ако в двумесечен срок от тази дата - до 07.08 подаде документите, пенсията ще се изчисли и ще й се дължи от 07.06.
Ако подаде документи след 07.08, пенсия ще се изчисли от датата на подаване на документите.
Правото на пенсия не се погасява по давност.
Така, че не знам тази дата 07.06.2021 с какво точно я свързвате, но тя няма да загуби правото си да се пенсионира.
chima
Потребител
 
Мнения: 112
Регистриран на: 09 Яну 2006, 17:00
Местоположение: София


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 25 госта


cron