Страница 1 от 1

Тестване за наркотици на работното място

МнениеПубликувано на: 01 Дек 2020, 20:25
от don_gepi
Здравейте,

Започнах работа на ново място и днес ми дадоха една декларация, че си давам съгласието да ме тестват за алкохол и наркотици по всяко време.

Въпросите ми са следните

1-во Имат ли законово основания да извършват тези тестове при положение, че не работя с машини или шофирам.
2-ро Според GDPR и закона за защита на личните данни това са "Данните за здравето" така наречените „специални лични данни“ и не могат да бъдат обработвани ако няма законово основание

В кодекса на труда е описано, че съм длъжен да ходя на работа в състояние, което ми позволява да изпълнявам трудовите ми задължения и да не употребявам алкохол и наркотици по време на работа, НО никъде не пише какво се прави в ситуация в която събота и неделя си пушил трева и 5 дни по късно си положителен на тест.

Re: Тестване за наркотици на работното място

МнениеПубликувано на: 01 Дек 2020, 22:44
от jhoro
Здравейте!
Първо - има два релевантни текста, от два закона
Чл. 5. (3) На водача на пътно превозно средство е забранено:
1. да управлява пътно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози;
ЗДвП

Чл. 199. (1) Работодателят или непосредственият ръководител може да отстрани временно от работа работник или служител, който се явява в състояние, което не му позволява да изпълнява трудовите си задължения, употребява през работно време алкохол или друго силно упойващо средство.
КТ

Обаче ...
В Закона за движението по пътищата се говори за „наркотични вещества или аналози“ без посочване на минимална концентрация. Тоест - ако теста покаже „положителен“ - гориш!
В Кодекса на труда се акцентира върху „състояние, което не му позволява да изпълнява трудовите си задължения“ и т.н. Тоест - ако Ви проверят на излизане от работното помещение/територията на фирмата и теста е положителен ... ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА НИЩО!
Най-смущаващо е уточнението - „по всяко време“! Освен това - „силно упойващо средство“ и наркотик са много различни неща!

Ако „Алкотест“ покаже концентрация на алкохол 0,2 промила - мога да управлявам МПС, но ... дали мога да работя?

Re: Тестване за наркотици на работното място

МнениеПубликувано на: 01 Дек 2020, 23:18
от don_gepi
Декларацията гласи
Цитирам:
Давам съгласие на работодателя си: ХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ , да ми бъдат правени проверки по надлежния ред за употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози чрез използване на технически средства, включително тестове, и чрез медицински изследвания, включително вземане на кръвна проба, по едностранна преценка на работодателя или упълномощено от него лице във всеки един момент от трудовото ми правоотношение.

Лично мое мнение е, че това може да се счете ,като дискриминация включително и вмешателство в личният живот, като се вземе в предвид неточността на тестовете за наркотици и невъзможността за определяне на "под въздействие" и "след употреба"
Следователно аз мога да бъда наказан дисциплинарно и порицан след положителен тест, като реално не съм бил под въздействието.
Чисто хипотетично съм бил в държава, като Испания, в която употребата на канабис е разрешена и се върна на работа на следващият ден, аз автоматично, ще бъда подложен на дисциплинарно наказание, защото теста, ще бъде положителен.