Страница 1 от 1

Срок на издаване на решение за пенсиониране от НОИ

МнениеПубликувано на: 20 Юни 2020, 00:47
от greenpover
Здравейте,
До март 2017г работих в подземен рудник и бях съкратен по чл.328 ал.2. Имам необходимия трудов стаж за категорийно пенсиониране по този член. Към общия трудов стаж е включен и 11месеца трудов стаж в РСърбия, който е трета категория. Представил съм трудова книжка от РСърбия и всички необходими документи по тяхното законодателство. Подадох документи за пенсиониране, които бяха приети от служител на НОИ, по надлежния ред. Вече 43 месеца чакам да приключи служебната проверка на НОИ с техните колеги в РСърбия. Многократно разговарях със служителката, относно забавянето на проверката като отговорът и е ..." върви кореспонденцията, но трябва да изчакаме".
Въпросът ми е, имат ли краен, разумен срок тези проверки на документите, от страна на НОИ? Какво може да се направи за ускоряване на процедурата, защото така може да чакам още 20г, например?
Благодаря,
Владимир Цветков

Re: Срок на издаване на решение за пенсиониране от НОИ

МнениеПубликувано на: 20 Юни 2020, 02:53
от jhoro
Здравейте.
Според НОИ
Отговор:
1. Пенсиите и добавките към тях се отпускат, изменят, осъвременяват, спират, възобновяват, прекратяват и възстановяват с разпореждане на длъжностното лице по пенсионното осигуряване в съответното ТП на НОИ в четиримесечен срок от подаването на заявлението.
2. Пенсиите за трудова дейност се отпускат и изплащат в минималния размер за съответния вид пенсия до определянето на размера им по реда на КСО, като длъжностните лица се произнасят в едномесечен срок след подаването на заявлението
https://www.nssi.bg/forusers/faq/164-fa ... 7-srokpens

Re: Срок на издаване на решение за пенсиониране от НОИ

МнениеПубликувано на: 01 Юли 2020, 06:31
от greenpover
Благодаря!