начало

ВКС решава може ли да бъдат атакувани безсрочно договорите, сключени от незапретени психичноболни ВКС решава може ли да бъдат атакувани безсрочно договорите, сключени от незапретени психичноболни

Обезщетение при безработица

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Обезщетение при безработица

Мнениеот cekupama » 22 Мар 2020, 22:23

Здравйте!
Какъв е случая, който желая да ви споделя. Моя близка, която работи 40г. като медицинска сестра на кабинет е съкратена в началото на януари месец. От от юни 2019г. работи на договор пак като такъв служител по 2ч. на седмица към друг работодател. В началото на февруари напуска съответната работа, демек по взаимно съгласие.
Желая да попитам при регистриране на борсата, кое от двете възнаграждения трябва да се вземе под внимание?

Благодаря предварително!
cekupama
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Апр 2010, 08:41

Re: Обезщетение при безработица

Мнениеот jhoro » 23 Мар 2020, 18:11

От написаното разбирам, че жената е работила с основно трудово правоотношение - „на кабинет“ и допълнително трудово правоотношение при при друг работодател. Предполагам, че е осигурявана и на двете места.
Чл. 54б. Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния и по-голямо от максималния дневен размер на обезщетението за безработица.
КСО

Тоест - ще се изчислява въру сумата от двата дохода, ако не е „над тавана“.
Лошото в случая е, след прекратяване на първото трудово правоотношение - по чл. 222 (съкращаване в щата) - допълнителното е станало основно. А то е прекратено по чл. 325, ал.1, т.1 (по взаимно съгласие). Тогава ще получи минималния дневен размер на обезщетението за безработица съгласно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за срок 4 месеца.
Чл. 11. Определя се дневен минимален размер на обезщетението за безработица за 2020 г. - 9,00 лв., и дневен максимален размер на обезщетението за безработица за 2020 г. -74,29 лв.
Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1122
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Обезщетение при безработица

Мнениеот cekupama » 24 Мар 2020, 20:56

Благодаря за отговора, тук обаче не се ли взема под внимание и колко стаж имаш? Има ли го този момент, че ако нямаш поне 12 месеца трудов стаж, нямаш право да получаваш обещетение при безработица или това важи само ако не е по взаимно съгласие ?
cekupama
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Апр 2010, 08:41

Re: Обезщетение при безработица

Мнениеот jhoro » 24 Мар 2020, 22:11

cekupama написа:Благодаря за отговора, тук обаче не се ли взема под внимание и колко стаж имаш? Има ли го този момент, че ако нямаш поне 12 месеца трудов стаж, нямаш право да получаваш обещетение при безработица или това важи само ако не е по взаимно съгласие ?

Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:

Обаче - не е нужно въпросните 12 месеца да са последователни, нито - да са при един работодател.
А когато прекратяването е по взаимно съгласие - е изключение.
https://www.noi.bg/en/benefits/benefits ... /625-pokso
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1122
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Обезщетение при безработица

Мнениеот cekupama » 25 Мар 2020, 00:05

Благодаря още веднъж!
cekupama
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Апр 2010, 08:41


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron