начало

Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ

отпуски

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


отпуски

Мнениеот OneOfUs » 01 Сеп 2004, 16:29

Колеги, ако някой е запознат, моля да помогне по един трудово-правен въпрос: за колко изработени часа следва да се брои един ден отпуска при сумирано изчисляване на работното време? Аз си мисля, че трябва да е 8:00, но има и други мнения по въпроса - колкото е работната смяна /но трудностите идват от различната продължителност на сменит по графика/. Наредбата за почивките, работното време и отпуските не дава отговор на въпроса ми
OneOfUs
 

Re: отпуски

Мнениеот лунатик » 01 Сеп 2004, 21:28

По време на отпуск човек е в отпуск 24 часа в денонощието:))).
А иначе за смятането на отработеното време - разбира се, че базата е 8 часа - аргумент от чл. 136 ал.2 и ал.3 КТ - работната седмица е 5-дневна до 40 часа и до 8 часа дневно. И при сумирано изчисляване на отработеното време това е задължително. Ако е в по-малко - имамаме непълно работно време, а ако е в повече - значи има допълнителен труд.
А отпуските - те са в дни, а не в часове, като минимума е 20 дни - чл. 155, 156, 156а КТ. Но какво общо има правото и размера на отпуска с начина на отчитане на отработеното време?
Та не виждам къде е проблема. Може би ще трябва да цитираш становището на тия дето застъпват обратното, та да стане спор.
лунатик
 


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron