начало

Оправдана бегълка от правосъдието осъди прокуратурата за 50 000 лева Оправдана бегълка от правосъдието осъди прокуратурата за 50 000 лева

Прекратяване на бюро по труда

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Прекратяване на бюро по труда

Мнениеот liudmila85 » 03 Фев 2020, 13:06

Здравейте!
Обръщам се към вас със следният проблем- от 6 месеца съм регистрирана в бюрото по труда,но поради проверка на една от формите в която съм работила от НОИ все още нямам издадено решение дали ще получа правото на парично обезщетение,въпросът ми е - поради факта ,че седя без пари и работа ако прекратя регистрацията си в бюрото по труда за да започна работа,ще продължи ли проверката на фирмата ,ще има ли изобщо решение и ще ми бъде ли изплатено обезщетение за месеците в които съм била регистрирана.
Благодаря предварително!
liudmila85
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 03 Фев 2020, 12:53

Re: Прекратяване на бюро по труда

Мнениеот jhoro » 17 Апр 2020, 18:30

Здравейте!
Малко късно виждам темата, но въпроса е постоянно актуален.
Предполагам, че сте спазили изискванията и сроковете по Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица
Чл. 1. (1) Паричните обезщетения за безработица по чл. 54а, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) се отпускат въз основа на заявление декларация по образец съгласно приложение № 1, към което се прилагат документи, удостоверяващи осигурителен стаж, придобит по законодателството на държава, с която се прилага международен договор, по който Република България е страна, или европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност, и акт за прекратяване на правоотношението - за справка.
Чл. 3. Паричното обезщетение за безработица, придобито при условията на чл. 54а, ал. 1 КСО, се изплаща от датата на последното прекратяване на осигуряването, ако заявлението декларация по чл. 1 е подадено в 3-месечен срок и лицето се е регистрирало като безработно в Агенцията по заетостта в срок 7 работни дни от тази дата.

Обаче от НОИ не са спазили
Чл. 5. (1) Паричното обезщетение за безработица се отпуска, отказва, изменя, спира, възобновява, прекратява и възстановява с разпореждане на длъжностното лице, на което е възложено ръководството на осигуряването за безработица или друго длъжностно лице, определено от ръководителя на териториалното поделение на НОИ, или на упълномощено от него длъжностно лице. Длъжностното лице се произнася в 14-дневен срок от подаване на заявлението декларация или от настъпване на съответните обстоятелства.

Независимо от извършваните проверки
Чл. 8. (1) Осигурителният стаж се установява с данните по чл. 5, ал. 4, т. 1 КСО, с трудови, служебни и осигурителни книжки и с документ по образец, утвърден от управителя на НОИ. Осигурителен стаж, придобит по законодателството на държава, с която се прилага международен договор, по който Република България е страна, или европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност, се удостоверява с документ, предвиден в съответния договор или регламент.
(4) В случай че по представен документ, удостоверяващ осигурителен стаж и/или доход по законодателството на държава, с която се прилагат европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност, е необходимо изясняване на осигурителния стаж и/или доход, до постъпване на отговор от компетентната институция на другата държава преценката на правото и определянето на размера на паричното обезщетение за безработица се извършва въз основа на наличните редовни документи и на данните по чл. 5, ал. 4, т. 1 КСО.


По втория въпрос - ако започнете работа.
Течащата процедура е за минал период. Ако се реши, че сте имали право - трябва да ви изплатят обезщетение за срока, за който имате право. Единствено - обезщетението може да се спре от датата, на която започнете работа.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1069
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron