начало

ВКС решава може ли да бъдат атакувани безсрочно договорите, сключени от незапретени психичноболни ВКС решава може ли да бъдат атакувани безсрочно договорите, сключени от незапретени психичноболни

Обявяване на дисциплинарно уволнение за незаконно!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Обявяване на дисциплинарно уволнение за незаконно!

Мнениеот estela_r » 30 Ное 2019, 19:40

Здравейте, директор съм на училище. Преди време, наложих дисциплинарно наказание (уволнение) на служител (учител) поради установени нарушения на трудовата дисциплина след извършена проверка, отразена в Констативен протокол, на базата на който поисках на служителя писмени обяснения, които той ми връчи. При извършване на последващ контрол, установих нови нарушения и поисках нови писмени обяснения, които не получих и наложих дисциплинарно уволнение. Преди дни разбрах, че уволнението е обявено за незаконно. Разговарях с колеги, които са били в такива ситуации и те ми казаха, че съдът винаги възстановява уволнения неависимо всичко, но в същия ден в който ги възстанови, те отново ги уволняват. Как става тази врътка? Освен това на поста на уволнената, вече има назначен титуляр. Ще съм благодарна за помощта!
estela_r
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 04 Авг 2018, 21:35

Re: Обявяване на дисциплинарно уволнение за незаконно!

Мнениеот kdkrastev1234 » 30 Ное 2019, 20:19

Няма правилен съвет за второ незаконно уволнение. Всичко е на ваш риск.
kdkrastev1234
Потребител
 
Мнения: 616
Регистриран на: 27 Фев 2014, 08:22


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron