начало

Людмил Рангелов: Идеята за адвокатска стачка набира все повече поддръжници Людмил Рангелов: Идеята за адвокатска стачка набира все повече поддръжници

Неустойки при повишаване на квалификация

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Неустойки при повишаване на квалификация

Мнениеот momchilasenov » 23 Юли 2019, 00:21

Здравейте,
Искам предварително да благодаря на всеки от вас за отделеното време.
Работя в компания на безсрочен трудов договор. С нея обаче имам сключен договор за повишаване на професионалната квалификация, с който се задължавам да работя за компанията за период не по-малък от 2 години. Ако прекратя договора по своя инициатива, дължа обезщетение в размер на 1 основна месечна заплата.
Изчетох останалите свързани теми във форума и доколкото разбрах в трудов договор не могат да се уговарят неустойки, тъй като това противоречи на закона и тези клаузи се считат за недействителни.
Какво е положението обаче с договора за повишаване на квалификацията? Както прочетох в КТ (чл.234) работникът може да се задължи да работи за срок до 5г. и могат да се договарят отговорности при неспазване на срока.
Ето и детайли около самия договор за повишаване на квалификация:
Чл.1 Предмет на договора - Работодателят приема да обучи за своя сметка Обучаващия се. Срок на обучението 3 месеца. Следва се детайлна програма за обучение на Обучаващия се.
Чл.2 Задължения на обучаващия се - 1) Да спазва стриктно програмата заложена в обучението 2) Да участва във всички занимания 3) Да работи при работодателя след завършване на обучението и повишаване на квалификацията, за период не по-малък от 2 години. Придобиването на квалификацията се удостоверява от Комисия чрез провеждане на изпит по материала на заложената програма. За резултатите от изпита се изготвя протокол с препоръки и предложения от Комисията за провеждане на изпита. 4) При прекратяване по своя инициатива на трудовия договор преди изтичане на срока в чл.2 ал.3 Обучаващият се дължи неустойка в размер на 1 основна месечна заплата. 5) При забава на плащането на неустойката, обучаващият се дължи обезщетение за забава в размер на законната лихва.
И това са в общи линии най-съществените клаузи от договора.

Редно е да спомена, че във връзка с чл.2 ал.3 не е правен никакъв тест и следователно не е изготвян протокол с препоръки от Комисия.
Интересното е, че при разговор с колеги разбрах, че други хора също са имали подобни клаузи, включващи неустойки, но те са били заложени в самия трудов договор. Тези колеги не са плащали обезщетения на компанията и самата компания не си ги е търсила впоследствие от тях.
Според вас може ли договорът за повишаване на квалификация да се счита за недействителен, още повече, че не са изпълнени условията по чл.231 от КТ?
Благодаря отново за отделеното време!
momchilasenov
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Юли 2019, 19:38

Re: Неустойки при повишаване на квалификация

Мнениеот svegrigorov » 23 Юли 2019, 08:14

Всичко опира до това дали те ще си търсят обезщетението и дали могат да докажат, че са извършили обучение и каква е стойността му. Не виждам основания за нищожност на договора по обясненото. Някои работодатели си търсят парите, когато са платили на външни фирми за обучения, при вас може да е за сплашване само и да не се позовават на клаузата за една заплата.
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 167
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron