начало

Иван Гешев поиска отстраняването от длъжност на обвинения в хулиганство прокурор от ВКП Иван Гешев поиска отстраняването от длъжност на обвинения в хулиганство прокурор от ВКП

Отново за необжалваемостта на конкурс по КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Отново за необжалваемостта на конкурс по КТ

Мнениеот xaoc1973 » 04 Юли 2019, 13:06

Безспорно е, че съдебната практика у нас гласи, че резултатите от конкурс по КТ са необжалваеми от некласиран или недопуснат участник.
Но това води до обезсмисляне на конкурса, защото работодателят може да назначи когото си поиска.
Нарушава се и чл. 120 ал. 2 КРБ, защото не е изрично забранено обжалването в случая (е, има един абзац в КТ, гласящ, че решението на работодателя е окончателно, но не е вписано, че е необжалваемо по съдебен ред; тоест, звучи като окончателен административен акт - ИАА).

Когато конкурсът е проведен експертно, няма за какво да се закачи ощетеният. Но, напоследък интелектуалното ниво на администраторите рязко спадна и започна провеждането на конкурси по КТ с огромни закононарушения - непубликуване на обяви; изискване на документи, несъотносими за длъжността; нарушения на императивни разпоредби на специалните закони, касаещи длъжността и др.
Всичко това фрапиращо дразни, особено когато работодателят ти каже в лицето, че има нарушения, ама е необжалваемо и се усмихне мило ... гадно е, а като това е кмет на община - още повече ...

В тази връзка смея да попитам сведущите - ИМА ЛИ НЯКАКЪВ НАЧИН ЗА ОБЖАЛВАНЕ НА КОНКУРС ПРИ ОСОБЕНО ДРАСТИЧНИ ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ, КАТО ГОРЕОПИСАНИТЕ?
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител
 
Мнения: 332
Регистриран на: 10 Яну 2010, 09:25
Местоположение: София

Re: Отново за необжалваемостта на конкурс по КТ

Мнениеот Pause » 19 Юли 2019, 13:50

Смисъла и назначенията в администрацията чрез конкурси, е да бъдат основани на знанията на кандидатите. Така се цели да бъде назначен кандидат, който е най-подгогвен за съответната длъжност.
Кмета не е само кмет, но и работодател и разполага с управленска -разпоредителна власт част от работодателската. Затова ако иска да има ефективна и компетентна администрация не трябва да допуска субективизъм, който да пречи за постигане на предвиденатата цел. Обжалване на резултатите е недопустимо от съдебната практика и не е трудов спор, освен ако в друг нормативен акт не е предвиден друг ред и условия описани в него.
Аватар
Pause
Активен потребител
 
Мнения: 1615
Регистриран на: 29 Авг 2008, 16:14


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron