начало

Лилана излиза от ареста Лилана излиза от ареста

Помощи/обезщетения при безработица

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Помощи/обезщетения при безработица

Мнениеот whitebarde1 » 13 Апр 2019, 12:48

Здравейте,

бих искал да попитам какви са правилата за получаване на помощи или обезщетения след напускане на работа при взаимно съгласие?
Простете лошата терминология, но никога през живота си не съм получавал такива и единственото, което знам е че трябва да се регистрираш в бюрото по труда и после да подаваш молба в НОИ.

Рових за информация в интернет, единственото, на което попаднах точно по въпроса е това:
"За правото на отпускане на обезщетение за безработица се изискват 15 месеца осигуряване през последните 18 месеца вместо досегашните 9 месеца от последните 15. Въведен е максимален дневен размер на обезщетението от 74.29 лв., въпреки че вече има едно ограничение, наложено от максималния осигурителен доход", публикация във вестник от 2018 г., тоест трябва да е актуално, но не знам как да го тълкувам.

От средата на февруари 2018 до момента трудовият ми стаж е 10 месеца и 13 дни, като имам три прекъсвания, тоест в момента съм при четвърти работодател. Преди това съм бил в чужбина и нямам трудов стаж и трудови осигуровки, плащах си само здравните, като частно лице.

Проблемът ми е, че поради липса на финансови средства се хващам да работя на първата оферта, която ми предложат и обикновено условията са доста кофти. Ако имам право на някаква помощ от страна на държавата ще имам повече време и съотвено ще мога да избера по-добър работодател, с по-нормални условия на труд и съответно да се задържа и дори развия.

Въпросът ми е тези 15 месеца за последните 18 осигуряване как се броят? От последната дата на постъпване на работа или общо? А ако нямам общо 15 месеца трудов стаж нямам право да получа нищо, така ли? Изобщо как се процедира, какви са правилата?
whitebarde1
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 09 Ное 2017, 16:47

Re: Помощи/обезщетения при безработица

Мнениеот svegrigorov » 13 Апр 2019, 21:28

Ще получавате минималното обезщетение в размер на 9 лева на ден, защото трудовият ви договор е прекратен по взаимно съгласие.

Повече информация тук http://www.noi.bg/benefits/benefits/101 ... /625-pokso
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 176
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55

Re: Помощи/обезщетения при безработица

Мнениеот whitebarde1 » 17 Апр 2019, 19:58

Благодаря ви за отговора, но това на сайта на НОИ е написано абсолютно неразбираемо за обикновен човек.

Значи- ако имаш 12 месеца работни през последните 18, без значение колко и как разпокъсани са тези 12 месеца-имаш право на обезщетение?

Ако си напуснал работа по взаимно съгласие- получаваш 9 лева на ден.

А ако си освободен по чл. 71, тоест работодателят в рамките на изпитателния срок е решил, че не се справяш добре?

Извинявайте, ако въпросите ми ви се струват спам, или идиотски, но мисля, че разисканото ще е полезно за много хора.
whitebarde1
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 09 Ное 2017, 16:47

Re: Помощи/обезщетения при безработица

Мнениеот nuneva » 18 Апр 2019, 15:43

Ако ТД е прекратен е по чл. 71 от Кодекса на труда, ще имате право на обезщетение от Бюрото по труда по отношение на периода, за който се отпуска: в зависимост от Вашия трудов стаж; по отношение на размера на обезщетението: в зависимост от размера на осигурителния доход, върху които сте осигурявани.
nuneva
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 27 Окт 2017, 14:46


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron