начало

Цацаров на въпроса ще става ли шеф на КПКОНПИ: Ако имам планове, ще ги научите официално Цацаров на въпроса ще става ли шеф на КПКОНПИ: Ако имам планове, ще ги научите официално

Въпрос за прекратяване на срочен договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Въпрос за прекратяване на срочен договор

Мнениеот alons0 » 01 Апр 2019, 01:50

Здравейте! Наскоро бях назначен на работа на срочен договор със период на изпитване 6 месеца и срок за прекратяване с предизвестие 60 дни, който е записан в договора. Договора е в полза на работодателя. Искам да попитам понеже се оказва, че работата не ми харесва, за да напусна трябва да си подам предизвестие и го изпълня така не дължа 2 брутни заплати нали? Чудя се, защото видях, че в ТК пише за срочен договор предизвестието е 3 месеца, а в моя договор е 2, това по моя договор ли трябва да гледам? И другия ми въпрос е, ако се върна при стар работодател и съм на бесрочен договор прочетох, че тогава срочния договор се прекратява без предизвестие. В такъв случай ще дължа ли тези 2 брутни работни заплати като безсрочния прекратява срочния и напускам без предизвестие?
alons0
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 01 Апр 2019, 01:30

Re: Въпрос за прекратяване на срочен договор

Мнениеот svegrigorov » 05 Апр 2019, 13:35

Ако трудовият ти договор е срочен, то трябва да е упоменат за колко време е сключен. Ако е със срок за изпитване, договорът не е срочен, а ще стане безсрочен след като изтекат 6-те месеца. Предизвестието е 2 месеца и за двете страни.
Не можеш да се изместиш на друга работа, защото най-вероятно договорът ти е безсрочен, щом не казваш, че е сключен за определен срок. Срокът за изпитване е клауза и не прави трудовия договор срочен. Ще дължиш обезщетението в размер на 2 заплати. Ако можеш се договори да те освободят по тяхна инициатива или по взаимно съгласие.
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 153
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron