начало

От 14 юли Гърция ще изисква от влизащите от България отрицателен PCR тест От 14 юли Гърция ще изисква от влизащите от България отрицателен PCR тест

Въпрос за прекратяване на срочен договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Въпрос за прекратяване на срочен договор

Мнениеот alons0 » 01 Апр 2019, 01:50

Здравейте! Наскоро бях назначен на работа на срочен договор със период на изпитване 6 месеца и срок за прекратяване с предизвестие 60 дни, който е записан в договора. Договора е в полза на работодателя. Искам да попитам понеже се оказва, че работата не ми харесва, за да напусна трябва да си подам предизвестие и го изпълня така не дължа 2 брутни заплати нали? Чудя се, защото видях, че в ТК пише за срочен договор предизвестието е 3 месеца, а в моя договор е 2, това по моя договор ли трябва да гледам? И другия ми въпрос е, ако се върна при стар работодател и съм на бесрочен договор прочетох, че тогава срочния договор се прекратява без предизвестие. В такъв случай ще дължа ли тези 2 брутни работни заплати като безсрочния прекратява срочния и напускам без предизвестие?
alons0
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 01 Апр 2019, 01:30

Re: Въпрос за прекратяване на срочен договор

Мнениеот svegrigorov » 05 Апр 2019, 13:35

Ако трудовият ти договор е срочен, то трябва да е упоменат за колко време е сключен. Ако е със срок за изпитване, договорът не е срочен, а ще стане безсрочен след като изтекат 6-те месеца. Предизвестието е 2 месеца и за двете страни.
Не можеш да се изместиш на друга работа, защото най-вероятно договорът ти е безсрочен, щом не казваш, че е сключен за определен срок. Срокът за изпитване е клауза и не прави трудовия договор срочен. Ще дължиш обезщетението в размер на 2 заплати. Ако можеш се договори да те освободят по тяхна инициатива или по взаимно съгласие.
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 167
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron