начало

Самочувствието на Христо Бисеров е пострадало повече от загубените постове, отколкото от процеса срещу него Самочувствието на Христо Бисеров е пострадало повече от загубените постове, отколкото от процеса срещу него

Напускане по време на изпитателен срок

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Напускане по време на изпитателен срок

Мнениеот iva03 » 28 Мар 2019, 13:46

Здравейте, моя приятелка си смени работата преди около 2 месеца. На новата и работа е назначена с трудов договор на основание чл.67.ал1.тч.1. с изпитателен срок за 6 месеца в полза на работодателя. Срока на договора след тези 6 месеца става постоянен. Въпроса ми е следния : Тъй като тя иска да напусне работата ( поради лични съображения ), но не може да изкара срока на предизвестието за прекратяване на трудовия и договор който е 1 месец- 1.Може ли заедно с уведомлението за напускане да подаде и молба за отпуска ( Доколкото знам има необходимите месеци за да ползва отпуска от предния и работодател )? 2.Работодателят и може ли да не и разреши ползването на отпуска ,след като има подадено заявление за напускане ? 3.В случай, че ползва болничен по-време на предизвестието ,работодателят и може ли да и наложи някакви санкции или дисциплинарно наказание? Предварително Ви благодаря за отговора!
iva03
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 11 Май 2017, 23:35

Re: Напускане по време на изпитателен срок

Мнениеот chima » 28 Мар 2019, 15:26

1. Може да поиска и ползва отпуск докато тече предизвестието.
Ако не е ползвала отпуск при стария работодател, той е бил длъжен да го заплати, не може да се прехвърля неползван отпуск на нов работодател.
2.Работодателят има право да не разреши отпуск, независимо дали има или няма заявление за напускане.
3.Ако ползва неистински болничен лист, може да има и други санкции и то не само за нея, не само дисциплинарно наказание, което по всяка вероятност ще е уволнение.
4. Има вариант да си заплати неотработеното предизвестие чл.220, ал.1 КТ
chima
Потребител
 
Мнения: 108
Регистриран на: 09 Яну 2006, 17:00
Местоположение: София


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron