начало

Не познавам никой от парламентарните квоти във ВСС. Забранявам ви да пишете във Фейсбук Не познавам никой от парламентарните квоти във ВСС. Забранявам ви да пишете във Фейсбук

Съкращение по чл.328,ал.1,т.3 с ТЕЛК - може ли?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Съкращение по чл.328,ал.1,т.3 с ТЕЛК - може ли?

Мнениеот dichan » 18 Мар 2019, 19:43

Здравейте,искам да ви попитам за следния казус.Работодателят ми ме уволнява с предизвестие по чл.328,ал.1,т.3.
Аз, го подписах и сега тече срока на предизвестието.Имам ТЕЛК с 50% нам.работоспособност,която не ми пречи да изпълнявам заеманата длъжност.Мисля,че не е правилно по този член да ме уволни.
Искам да ви попитам мога ли оспоря члена по който ме уволнява след като вече съм се подписал и да поискам по друг член да бъда освободен с обезщетение и право на трудова борса?
Преди 4 години се разделих с предишен работодател по "чл.325, ал. 1, т. 9 и чл. 327, ал. 1, т. 1" с обещетение на 2 заплати и право на борса,но този член има давност 5 години и не може да се приложи сега.
Доколкото знам имам някаква закрила от закона понеже съм с ТЕЛК, какво мога да направя? Не искам да работя повече за него след така стеклите се обстоятелства от негова страна.Известието за освобождаване дойде доста изненадващо,без предупреждения или други фактори, нито провинения от моя страна.Винаги съм изпълнявал задълженията си.

Благодаря предварително.

Поздрави.
dichan
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 18 Мар 2019, 19:31

Re: Съкращение по чл.328,ал.1,т.3 с ТЕЛК - може ли?

Мнениеот chima » 19 Мар 2019, 10:38

В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5 и 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
2. трудоустроен работник или служител;
3. работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването;
Преди уволнението се взема мнението и на трудово-експертната лекарска комисия.
Ако сте трудоустроен или страдате от една от 6-те болести, имате специална закрила от КТ по чл.333. И ако работодателят Ви не се съобрази с това, може да има големи неприятности с Вас. Но само наличие на определена нетрудоспособност не означава трудоустрояване.
chima
Потребител
 
Мнения: 108
Регистриран на: 09 Яну 2006, 17:00
Местоположение: София

Re: Съкращение по чл.328,ал.1,т.3 с ТЕЛК - може ли?

Мнениеот dichan » 19 Мар 2019, 13:06

А мога ли да оспоря съкращението след моя подпис.
На 99% съм сигурен че нямат разрешение от трудовата комисия.
dichan
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 18 Мар 2019, 19:31

Re: Съкращение по чл.328,ал.1,т.3 с ТЕЛК - може ли?

Мнениеот sylviapetkova » 19 Мар 2019, 14:41

Здравейте.
Това, че сте подписал предизвестието не е действие, което е от естество да направи уволнението законосъобразно, ако не са спазени законовите изисквания. Едно от тези изисквания е предварителното разрешение на инспекцията по труда, както Ви е посочил колегата chima. Друго изискване е провеждането на подбор. Ако не са спазени тези две условия, уволнението е незаконосъобразно и можете да го оспорвате пред съда в 14-дневен срок от получаване на заповедта за прекратяване на трудовото Ви правоотношение.
От друга страна, ако проблемът Ви е само правото на пълно обезщетение от бюрото по труда, имайте предвид, че за уволнение по чл. 328, ал. 1, т. 3 от Кодекса на труда размерът на обезщетението е 60% от брутното трудово възнаграждение (т.е. това е пълният размер).
Ако, обаче, оспорите уволнението и се окаже, че няма разрешение от инспекцията по труда и не е проведен подбор, ще имате право на още един куп обезщетения, които можете да разгледате тук - https://www.petkovalegal.com/zashtita-n ... uvolnenie/ . В това производство, освен обезщетенията, ще Ви се изплатят и направените разноски за ангажиране на адвокат.
sylviapetkova
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 15 Фев 2019, 13:55


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron