Страница 1 от 1

Процедура при дело за незаконно уволнение

МнениеПубликувано на: 16 Яну 2019, 01:07
от user1966
Привет на всички,
някой има ли представа каква е процедурата до стартиране на дело срещу работодател за незаконно уволнение, казусът е следният:
Бях уволнен незаконно, заведох дело срещу работодателят си, но вече 4-ти месец адвокатът ми твърди че още няма започнало дело, а ми се струва че има нещо "гнило" в цялата работа, та нали тези дела уж се водят по съкратена процедура. Работодателят преди 2 месеца е получил призовка и е потвърдил че ще оспорва в съда, а до ден днешен... нищо, уж трябвало да се реши в кой град ще бъде делото (С работодателят сме в различни градове, в кой град трябва да се води делото на работодателят или на работника, кой го определя това?) Възможно ли е адвокатът ми нещо да ме "будалка", или е нормално толкова да се протакат нещата.
Предварително благодаря на отговорилите.

Re: Процедура при дело за незаконно уволнение

МнениеПубликувано на: 18 Яну 2019, 13:07
от krist63
Ако знаеш номера на делото, отиваш в съда където е заведено и правиш проверка докъде е стигнала процедурата по връчване на призовки, има ли подаден подаден писмен отговор от Работодателя, насрочено ли е делото, какви доказателства са приложени както от твоя адвокат така и от Отвената страна.
Това можеш да направиш и без да присъства Адвоката, но е добре да му кажеш че ще отидеш да разгледаш делото, за да не се засегне. Пък можеш да го помолиш да отидете заедно с него, ако има време.

Относно подсъдността, то работникът може да предяви иск срещу работодателя си и по мястото, където той обичайно полага своя труд чл.114 ГПК.
Работодателят ти има право в срока на отговора, който е 30 дневен от получаване на призовката, да възрази за неподсъдността и да поиска делото да се гледа в района откъдето е, но съдът трябва да излезе с Определение за това, дали е приел подсъдността да се гледа делото в друг град или е отхвърлил искането. Това Определение може да се обжалва и това може да е направил Ответника - Работодател или твоя Адвокат и затова да се бави началото на делото.
В Кодекса на труда пише, че срокът по чл.344, ал.1 за разглеждане на делото е тримесечен за Районен съд след подаване на Искова Молба и едномесечен за окръжен съд след подаване на Жалбата.
Относно отмяна на незаконно уволнение, срокът е двумесечен от датата на уволнението.
Успех

Re: Процедура при дело за незаконно уволнение

МнениеПубликувано на: 22 Яну 2019, 00:09
от user1966
Здравей krist63,
благодаря за изчерпателният отговор.
Номер на делото не знам защото според адвоката още няма такова. Работодателят е получил призовката в срок и доколкото знам е възразил т.е. дело ще има. Според адвоката ми чакаме да се определи къде ще бъде делото дали в района на работодателят или в моят град. Та въпросът ми е:
Има ли някакъв срок в който съдът трябва да излезе с Определение за това, дали е приел подсъдността да се гледа делото в друг град, защото и според мен там се бави делото за момента? Нормално ли е там да се протакват нещата с месеци?
Благодаря за отговора предварително!

Re: Процедура при дело за незаконно уволнение

МнениеПубликувано на: 22 Яну 2019, 02:46
от nikodim77
Мислех предстоящият ми пост да е само от едно изречение... : „Сменете си адвоката!”, но не е коректно да съм толкова рязък и категоричен по отношение на професионалист, в чиято категория не попадам. Все пак по темата се открояват следните слова:

„...вече 4-ти месец адвокатът ми твърди че още няма започнало дело...”

Номер на делото не знам защото според адвоката още няма такова. Работодателят е получил призовката в срок и доколкото знам е възразил т.е. дело ще има.”

Всъщност Вие user1966, сам сте задал въпроса: - „Възможно ли е адвокатът ми нещо да ме "будалка"...”, който въпрос намирам за уместен предвид изложените данни по темата. В този смисъл, или Вие не сте доразбрал нещата от комуникацията Ви с адвоката (комуникацията ви куца), или нещата не са точно такива, каквито са описани по темата, или нещо не е наред по делото, или наистина следва да си смените адвоката.
Щом има призовки, възражения на ответника (работодателя) и т.н. и т.н., то, номер на дело има. А вече пред, кой съд е образувано въпросното дело, дори и адвокатът Ви да не желае да сподели с Вас, то събирайки две и двеста сам/а/ можете да намерите пред, кой съд е делото.
За да съберете две и двеста спомагат чл. 105 и цитирания от krist63 чл. 114 от ГПК. Казано по-накратко, делото е образувано пред съда в района на седалището на фирмата на работодателя, или пред съда в района на мястото където сте работили. Всеки съд си има сайт, където има график на съда, както и публикувани съд. актове. А най-добре е справка на място в деловодството, където могат да помогнат като им кажете, че сте страна по дело след предоставяне на лични данни. И респективно след това намирате начин да уведомите адвокатът си, че минавайки покрай съда сте се отбили да видите какво е движението по делото. Защото, ако си е читав адвоката, няма да му стане приятно, че ревизирате работата му! ... то всъщност и да е читав и да не е читав, все няма да му е приятно, че го "контролирате" :wink:
Успех

Re: Процедура при дело за незаконно уволнение

МнениеПубликувано на: 23 Яну 2019, 12:27
от krist63
Относно Определението за неподсъдност, възраженията се разглеждат от по-горната инстанция. Ако е заведено в Районен Съд Определението ще се разглежда от Окръжен Съд. Там може да се забавят нещата, но не би трябвало.
Както написа nikodim77, още при входиране на Искова Молба ти издават входящ номер и номер на делото. Поискай си ги тези номера от Адвоката. Аз не виждам какъв е проблема да питаш твоя защтитник за номера на делото пък той да не ти го дава, нали все пак ти си го избрал и ти му плащаш за услугата.
:D

Re: Процедура при дело за незаконно уволнение

МнениеПубликувано на: 24 Яну 2019, 15:59
от user1966
Здравейте отново,
вероятно повечето от моите притеснения идват от моята некомпетентност, аз не знаех че при входиране на искова молба вече се образува дело и тъй като не искам да "досаждам" на адвоката с глупави въпроси се допитах първо до Вас за да съм наясно какво и как да изискам от него. Никога не съм твърдял че съм ми ги изискал а той не ми ги е дал, просто той ми казва на бързо текущото състояние какво е с голяма доза термини които са ми непонятни (за пръв път съм страна по някъкво дело). И все пак безкрайни благодарности за указаните напътствия.
Успешен ден на всички!