начало

Гражданската и Търговската колегии на ВКС с трето тълкувателно дело за годината Гражданската и Търговската колегии на ВКС с трето тълкувателно дело за годината

Отмяна на уволнение по чл.344, ал.1, т.1 от КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Отмяна на уволнение по чл.344, ал.1, т.1 от КТ

Мнениеот krist63 » 24 Дек 2018, 14:23

Здравейте
Искам да питам за следния казус:
На първа инстанция Съдът е отменил уволнението ми като незаконно по чл.344, ал.1, т.1 от КТ с основание – работодателят не ме е уведомил по чл.335, ал.2, т.3 от КТ. Съдът не ме възстановява на работа, защото не съм го поискал с Исковата Молба, а само съм поискал отмяна на уволнение, а искането за възстановяване съм го поискал в последното съдебно заседание.
Интересува ме, при това положение трябва ли работодателя да ми изпрати ново уведомление за прекратяване на Трудов Договор по чл.335, ал.2, т.3 от КТ, във връзка на чл.325, ал.1, т.2 от КТ. От кога реално ще се счита новото прекратяване без предизвестие, от момента на влизане на Решението в сила, или от момента на получаване на новото уведомление по чл.335, ал.2, т.3 от КТ или по друга разпоредба?

Естествено чакам обжалване, но срокът изтича след Коледните празници.

Весели Празници
krist63
Младши потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 07 Ное 2005, 16:03

Re: Отмяна на уволнение по чл.344, ал.1, т.1 от КТ

Мнениеот bvoykov » 29 Дек 2018, 17:37

Според мен тук правилата на чл. 355, ал. 2 от КТ не играят, защото касаят хипотезите на членове 326-331, а основанието за прекратяване на трудовото правоотношение, когато съдът признае уволнението за незаконно, попада към т.н. "общи основания" на чл. 325 КТ. Затова считам, че работодателят няма задължение да праща уведомление, затова би трябвало прекратяването да се счита с влизането на решението в сила.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 245
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Отмяна на уволнение по чл.344, ал.1, т.1 от КТ

Мнениеот krist63 » 05 Яну 2019, 14:33

Ок
Решението засега не е обжалвано като последния ден за обжалване изтече на 27.12.2018г. защото срокът тече от 11.12.2018г. така е записано в Решението. Ще изчакам другата седмица да ми го обявят за влязло в сила.
При това положение, Работодателят трябва ли да изпрати уведомление до НАП за отмененото незаконно уволнение или Аз ще трябва да сезирам НАП или инспекция по труда. Работодателят не е изпратил такова уведомление видно от проверката ми с ПИК кода си. Би следвало да се изпрати такава информация до НАП, за незаконното ми уволнение, както и да ми се платят осигуровки от момента на незаконното ми уволнение до момента на влизане на Решението в сила за сметка на Работодателя. Предстои ми и попълване на трудовата книжка, че да видим там как ще стане, Работодателят е на 400км. отстояние от местоживеенето ми и смятам по пощата да изрпратя такава.

И ако имате търпение на още един въпрос.
След влизане на Решението в сила ще завеждам Иск по чл.344, ал.1, т.3 от КТ за обещетение за шест месеца, който срок е 3 годишен. Но дали съдът ще ми приеме и Иск по чл.344, ал.1, т.2 от КТ за възстановяването на предишната работа, който ВКС в тълкователно Решение казва че е 2 месечен, но че първо трябва да се признае уволнението за незаконно.
Ако приемем че Решението влиза в сила на 28.12.2018г. където е обявено незаконното уволнение, дали съдът ще приеме 2 месечния срок от тази дата по чл.358, ал.2, т.2 когато правото на предмет на иска е станало изискуемо т.е. от момента на влизане на Решението, или ще сметне 2 месечния срок от датата на незаконното уволнение.
Каква е практиката по този казус?
Благодаря предварително
krist63
Младши потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 07 Ное 2005, 16:03

Re: Отмяна на уволнение по чл.344, ал.1, т.1 от КТ

Мнениеот bvoykov » 10 Яну 2019, 16:54

Задължение е на работодателя съгласно Наредбата за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 5 КТ е да изпрати уведомление до НАП, ако са налице промени, включително и такива в основанието за уволнение. Ако не стори това, при извършване на проверка от Инспекцията по труда, същият може да бъде задължен да изпълни това свое задължение с принудителна административна мярка.
Срокът за обезщетение за оставане без работа е 3-годишен. За искането за възстановяване на работа е 2-месечен и тече от момента на незаконното уволнение. На този въпрос Вие правилно сте си отговорили, включително и с цитирането на въпросното тълкувателно решение. Единственият начин да предявите този иск е да го заведете едновременно с този за признаването на уволнението за незаконно, тоест, освен да искате съдът да отмени заповедта за уволнение, Вие е трябвало да поискате също така да Ви възстанови на работа. Ако не го направите, просто няма как да влезете в срока, дори и най-бързите дела не могат да приключат в срок по-малък от 2 месеца, освен ако страните не се разберат съдебно или извънсъдебно, но пак е трудно постижимо. Началото на сроковете се определя от чл. 358, ал. 2 КТ, като и в двете хипотези на т. 1 и т. 2 срокът ще се счита за пропуснат. По т. 1 меродавно е последното предложение "относно прекратяване на трудовото правоотношение - от деня на прекратяването", тоест от момента в който заповедта Ви е била връчена. По т. 2 е подобно "е станало изискуемо или е могло да бъде упражнено". Вие сте могли да го упражните това право заедно със завеждането на делото за признаването на уволнението за незаконно. Няма изрично правило специално за иска за възстановяване на работа, което да сочи, че давността за същия тече от влизането в сила на съдебното решение, с което е уважен искът за отмяна на уволнението. Не виждам и такова разрешение в съдебната практика и в тълкувателното решение.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 245
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Отмяна на уволнение по чл.344, ал.1, т.1 от КТ

Мнениеот krist63 » 15 Яну 2019, 15:14

Благодаря за изчерпателния отговор.

Решението не е обжалвано и е влязло в сила на 28.12.2018г.
Работодателят още не е изпратил уведомление до НАП по чл.62, ал.3, ал.5 от КТ за отмяна на уволнението като незаконно и за новото прекратяване на 28.12.2018г.

Въпросът ми е срокът по чл. 62, ал.3 от КТ от кога би следвало да тече от влизането на Решението в сила или от получаване на съобщението от Работодателя-Ответник за Решението на съда? Вчера с съда ми казаха че той още не е получил съобщението с Решението, но независимо от това Решението е влязло в сила защото в него пише че може да се обжалва в 14 дневен срок считано от 11.12.2018г.
Така каза и Съдията в последното съдебното заседание, Решението ще излезе на 11.12.2018г. и срокът за обжалване е 14 дневен и ще започва да тече от 11.12.2018г. В заседанието ме предупреди да внимавам ако искам да обжалвам за да не пропусна срокът за обжалване който започва да тече от 11.12.2018г., в това заседание Ответната страна не присъства, но това се отнася и за двете страни.
krist63
Младши потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 07 Ное 2005, 16:03

Re: Отмяна на уволнение по чл.344, ал.1, т.1 от КТ

Мнениеот krist63 » 23 Яну 2019, 16:09

Днес ходих в Бюрото по труда, да питам каква е процедурата за да се запиша. Обясних им казуса, че имаме отмяна на незаконно уволнение и отмяна на Заповед за прекратяване на Тр.Договор. Обясних, че Решението е влязло в сила на 28.12.2018г., не съм възстановен на работа и че съм получил заверено копие от Решението преди 7 дни и затова днес евентуално е последния срок в който да се регистрирам в Бюрото, за да се регистрирам в НОИ да получавам парично обещетение за безработица.
Обясних че до днес, Работодателят още не е подал Уведомление в НАП относно промяна на обстоятелството - незаконно уволнение.
Оттам ми казаха, че би следвало да ми се издаде нова Заповед за прекратяване въз основа на влязлото в сила Решение и тогава да отида да се регистрирам. Последствията са, че ако се направи такава регистрация и Работодателят ми издаде Заповед за прекратяване на ТД с по-късна дата от датата на регистрация, ще се води че съм подал неверни данни и нямало да имам право да се регистрирам в бюрото по труда през следващите 6 месеца, както и да искам обещетение от НОИ.
Да ама ако пък Работодателят издаде Заповед за прекратяване на Тр.Договор в срока до 04.01.2018г. - седем дни след влизането на решението в сила, тогава пък ще съм пропуснал срока за регистрация за да ползвам обещетение от НОИ.

Та въпросът ми е, ако се смята че Работодателят не ми дължи волеизявление както е посочено в по-горния пост за новото прекратяване на Тр.Договор и се смята че това е направено в момента на влизането на 28.12.2018г. Решение, то той трябва ли да ми издаде нова Заповед за прекратяване на Тр.Договор в която да е записано от коя дата е прекратен Договора.
Ако приемем чл.128а, ал.3 от КТ, Работодателят трябва да издаде такава Заповед за уволнение или друг документ удостоверяващ уволнението ми и от кога тече срокът.
Може ли такава Заповед да се издаде със задна дата. До момента нямам предявена такава заповед.
krist63
Младши потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 07 Ное 2005, 16:03


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 3 госта


cron