начало

Борисов към Радев: А, бе, приятелю, хубав бой няма! Щипе ти. И да победиш, пак боли! Борисов към Радев: А, бе, приятелю, хубав бой няма! Щипе ти. И да победиш, пак боли!

ТЕЛК 91% и съкращаване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


ТЕЛК 91% и съкращаване

Мнениеот dtstodorova » 14 Дек 2018, 21:11

Моля за съдействия по следния казус:

Майка ми е с 91% намалена трудоспособност заради голям мозъчен тумор и претърпени три операции (едната от които животоспасяваща). Длъжността й е медицинска сестра в яслена група - дейност, изискваща физическа активност и психологическа устойчивост. Има здравословни последици от операциите, които правят извършването на дейността на практика невъзможно, особено когато става дума за работа с малки деца. Решението на ТЕЛК й дава право на труд, което обаче не е приложено. Тя не се чувства способна да работи и съответно не се е възползвала от правото си. Решението на ТЕЛК е за една година (01.01.2018 - 31.12.2018г.) През този период е била в неплатен отпуск. От 01.01.2019г. работодателят й иска да я освободи. Въпросите ми са следните:
1. Има ли право той да я освободи/съкрати?
2. Какво може да направи тя така, че да продължи трудовите си отношения без да се връща на работа - тя физически не може да изпълнява тази дейност? Остават й само няколко години до социална пенсия за навършени години.
3. Кой е длъжен да поиска възможност за трудоустрояване на друга позиция и ако е предложена такава, но има отказ от страна на служителя - какво следва оттук нататък...
3. Ако не може да се предложи работа, която да отговаря на нейните възможности, при все, че такива за момента няма, работодателят има ли право да я съкрати?

Благодаря предварително за отговорите и за проявеното съдействие.
dtstodorova
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14 Дек 2018, 20:56

Re: ТЕЛК 91% и съкращаване

Мнениеот ivan_lawyer » 14 Дек 2018, 22:40

Трябва да я трудоустроят - например да отключва и заключва вратата, да почиства например площта около градината, доста функции има, които може да прави - говорим за реални неща - физическа дейност, вместо психологическо напрежение. Тоест - вместо да следи всяко детенце да не се контузи нещо и другите неща - може да прави други неща.

Трудоустрояването е конституционно право, това е право на всеки. Ние защитаваме възрастните, после нашите деца ще ни защитават нас.

Смилам съм в зародиш много - е - поне няколко трудови гнусотии. Съдът ще реши веднага във Ваша полза.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4889
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: ТЕЛК 91% и съкращаване

Мнениеот dtstodorova » 15 Дек 2018, 09:45

Благодаря за отговора! Чия трябва да бъде иницигивата за трудоустрояване? Нейна или на работодателя? И задължително ли е?
dtstodorova
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14 Дек 2018, 20:56


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 5 госта


cron