Страница 1 от 1

Компенсация за работа на официален празник

МнениеПубликувано на: 07 Дек 2018, 01:06
от beyondwords
Здравейте,
Моля за информация, тъй като следната ситуация не е отразена в трудовия ми договор.

Работя на график в частна фирма, 40 часа седмично/20 работни дни. Работодателят длъжен ли е да ме компенсира, ако работя на официалните празници?

Например през декември официалните работни дни са 18. Ако работя 20, имам ли право на 2 допълнителни почивни дни?

Благодаря предварително!

Re: Компенсация за работа на официален празник

МнениеПубликувано на: 07 Дек 2018, 09:46
от ivan_lawyer
Независимо какво Ви пише в трудовият договор, имате право на почивни периоди - но кой ли ги спазва това.

Зависи дали сте в нормална фирма или в някаква ненормална, по принцип навремето се оставяха на дежурни дни основно ергените и така да се каже - имаше някакъв избор на дежурните. Това е общо казано. Имате ли ТРЗ или сте направо на заплата на шефа, тоест той ли Ви дава парите на ръка, какво е точно.

Re: Компенсация за работа на официален празник

МнениеПубликувано на: 07 Дек 2018, 21:40
от jhoro
beyondwords написа:Работя на график в частна фирма, 40 часа седмично/20 работни дни. Работодателят длъжен ли е да ме компенсира, ако работя на официалните празници?


Заплащане на извънредния труд
Чл. 262.
(1) Положеният извънреден труд се заплаща с увеличение, уговорено между работника или служителя и работодателя, но не по-малко от:
1. 50 на сто - за работа през работните дни;
2. 75 на сто - за работа през почивните дни;
3. 100 на сто - за работа през дните на официалните празници;
4. 50 на сто - за работа при сумирано изчисляване на работното време.
(2) Когато не е уговорено друго, увеличението по предходната алинея се изчислява върху трудовото възнаграждение, определено с трудовия договор.

Чл. 153. (4) За положен извънреден труд в двата дни от седмичната почивка при подневно изчисляване на работното време работникът или служителят има право освен на увеличено заплащане на този труд и на непрекъсната почивка през следващата работна седмица в размер не по-малък от 24 часа.

Кодекса на труда

Re: Компенсация за работа на официален празник

МнениеПубликувано на: 19 Яну 2020, 15:35
от radostinnedyalkov9
Надявам се, че тук е точният разговор, в който да се включа с въпрос.

Аз имам същия казус реално, но имам дискусия с моя работодател относно специфичен случай. Тук проверих официалните неработни дни за 2020 и видях, че на 24 и 25 май (както и на 6 и 7 септември) се налага да работя. Първият ден е официален празник и се пада неделя, а следващият ден е понеделникът, в който се отработва. Тъй като по график ще работя и на двата дни в тези два случая това означава ли, че трябва да взема двоен надник (или ден отпуск компенсация) за двата дни или за единия?

Всяко мнение е добре дошло!

Re: Компенсация за работа на официален празник

МнениеПубликувано на: 22 Яну 2020, 08:51
от bvoykov
Отпуск компенсация на мен не ми е известно като "обезщетяване" за извънреден труд, поне по законодателството, което аз познавам. Колкото до конкретния въпрос, зависи по този график как са ви структурирани работните дни. Ако съботите и неделите обичайно са ви работни, но по график почивате през някои други дни от седмицата, когато същите не са официални празници (като 24.05 и 06.09), за тях не получавате допълнително възнаграждение за извънреден труд, защото те за Вас са си работни. Ако като работни дни са ви определени дни на официални празници, независимо дали по график трябва да работите или да почивате, същите се заплащат с двойно увеличение (100% върху дневното трудово възнаграждение). Ако трябва да работите "извън" графика, тоест и в определени в него почивни дни, това вече ще Ви се води извънреден труд, който се заплаща със 75% увеличение, а ако Вашите почивни дни съвпаднат по график - реално ще трябва да получите плащане за извънреден труд и като за работа през почивни дни, и като за работа през официални празници. Понеделниците след цитираните от Вас празници не са дни на официални празници и ако работите по график на тези дни, без по същия график за Вас да се явяват почивни, няма да получите допълнително възнаграждение.
За пример ще дам предишната ми работа, където имахме служители, които работиха на 12-часови смени. Общо-взето около 3 дни в седмицата работеха, а в останалото време бяха в почивка, защото все пак има седмична норма, която не може да се надвишава, както и месечна такава. Ако работните им дни по график се падаха събота и неделя, те не получаваха компенсация, защото все пак почиват през другите дни от седмицата, но във всички случаи, ако работеха в дните на официални празници, като 6.09 и 24.05, получаваха увеличение за деня в размер на 100%.

Re: Компенсация за работа на официален празник

МнениеПубликувано на: 23 Яну 2020, 19:20
от jhoro
bvoykov написа:Отпуск компенсация на мен не ми е известно като "обезщетяване" за извънреден труд, поне по законодателството, което аз познавам.

Значи трябва да си обогатите познанията! Макар термина да не е точен ...
Чл. 153. (4) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) За положен извънреден труд в двата дни от седмичната почивка при подневно изчисляване на работното време работникът или служителят има право освен на увеличено заплащане на този труд и на непрекъсната почивка през следващата работна седмица в размер не по-малък от 24 часа.