начало

Бивш преподавател по „Право“ в СУ е осъден за опит за принуда и оправдан за разврат Бивш преподавател по „Право“ в СУ е осъден за опит за принуда и оправдан за разврат

Незплатени дължими суми от бивш работодател

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Незплатени дължими суми от бивш работодател

Мнениеот zlatkodimitrov » 05 Дек 2018, 10:24

Здравейте,

от октомври месец до сега не са ми изплатени дължими обещетения от бившия работодател. Пуснах жалба в инспекцията по труда. Взех от фирмата документа за ведомост за дължимите суми до момента. Разбрах, че може да се изкара служебен лист от съда и после да се отиде при ЧСИ и да се предявят тези дължими суми без да се води дело.

Може ли повече информация как става този начин със служебния лист и ЧСИ. Поздрави!
zlatkodimitrov
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Дек 2018, 10:15

Re: Незплатени дължими суми от бивш работодател

Мнениеот svegrigorov » 05 Дек 2018, 11:40

Изважда се изпълнителен лист от съда, след като спечелиш дело обаче. След това при ЧСИ, за да ти събере присъдената сума.
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 167
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55

Re: Незплатени дължими суми от бивш работодател

Мнениеот bvoykov » 06 Дек 2018, 00:12

Учудващо, но наистина има нещо такова с "изкарване на служебен лист", без да се води дело, поне на теория. Става въпрос за изменения в трудовото законодателство, инициирани от омбудсмана преди около 1 година може би. Същите доведоха и до изменение в чл. 417 на Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Така във въпросния член бе създадена нова точка - т. 8 - че може да бъде издадена заповед за незабавно изпълнение въз основа на влезли в сила задължителни предписания на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ИА"ГИТ"), с които се установява, че работодателят не е изплатил най-малко две месечни възнаграждения. С подаването на заявлението, което се попълва съобразно задължителния формуляр, и с прилагането към него на въпросните предписания, съдът издава едновременно тази заповед за незабавно изпълнение, изпълнителен лист (може би това е имал авторът на темата под "служебен лист") и разпореждане за незабавно изпълнение. После с тези документи се ходи при ЧСИ или ДСИ, който образува изпълнително дело и може, след изтичането на съответния срок за доброволно изпълнение, да предприеме действия по принудително изпълнение, реално без провеждането на съдебен процес. Обаче, има възможност, от която длъжниците по тези заповеди за изпълнение се възползват на 99% и това е да се подаде възражение срещу заповедта. Когато това стане, заявителят, тоест в този случай работникът, ще бъде принуден да заведе дело в съответния срок, за да докаже правото си да получи тези пари... Което, при положение, че същият разполага с официални свидетелстващи документи от една гледна точка, а от друга - с влезли в сила административни актове (за предписанията на ИА"ГИТ" става въпрос и в двата случая), не виждам как работодателят ще успее да опровергае наличието на каквото и да е било задължение, когато същите бъдат представени в съда.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 282
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron