начало

КС „отмени“ три текста от Закона за социалните услуги КС „отмени“ три текста от Закона за социалните услуги

Размер на обезщетение за неизползван отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Размер на обезщетение за неизползван отпуск

Мнениеот samuelsam » 21 Ное 2018, 19:54

Здравейте,

Четох за изчисляване на размера на обезщетението при напускане за неизползван платен годишен отпуск, но едно нещо не ми стана ясно.
В случай, че последният ми работен ден е на 30.11, то обезщетението върху брутното възнаграждение за ноември ли се изчислява или върху това за Октомври?
И ако правилно съм разбрал и думите на други напуснали служители са верни, то в изчисляването на брутното възнаграждение би трябвало да се смятат и сумите получени от бонуси?

Благодаря предварително на отзовалите се.
samuelsam
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 21 Ное 2018, 19:49

Re: Размер на обезщетение за неизползван отпуск

Мнениеот bvoykov » 24 Ное 2018, 02:07

Чл. 224. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., обявена за противоконституционна в частта "за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176" с РКС № 12 от 2010 г. - ДВ, бр. 91 от 2010 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176, правото за който не е погасено по давност.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Обезщетението по предходната алинея се изчислява по реда на чл. 177 към деня на прекратяването на трудовото правоотношение.
Чл. 177. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.


До колкото разбирам от тези разпоредби, явно обезщетението ще бъде изчислено на базата на възнаграждението, получено през октомври. Бонусите, освен ако не са уговорени в трудовия договор или дължими по закон (примерно за т.н. "клас прослужено време", то се води допълнително трудово възнаграждение) не би следвало да се включат в изчисляването.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 283
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron