начало

Председателите на две военни съдилища получиха нов мандат Председателите на две военни съдилища получиха нов мандат

Въпрос за съкращаване от работодател

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Въпрос за съкращаване от работодател

Мнениеот demi_di » 16 Окт 2018, 18:46

Здравейте!
Работя от 2 години във фирма в сферата на строителството като технически секретар. Поради стечение на обстоятелствата работодателят ми забави 2 заплати ( заплата за м. август и заплата за м. септември). Поради забавянето на двете трудови възнаграждения в миналия понеделник (08.10.2018 г.) уведомих прекия си началник и управителя на фирмата също, че към момента нямам финансова възможност да пътувам до работа и да покривам разходите си, тъй като не ми е плащано за съответните два месеца. В понеделник (15.10.2018 г.), собственикът на фирмата ми се обади да се явя в офиса, за да пусна молба за отпуска относно дните, които не съм била на работа. Съгласих се и пуснах отпуска в размер на 6 работни дни (полагаем годишен отпуск за 2018, т.е. дните които ми остават да ползвам за календарната година), както и ми бяха приспаднати още 2 дни компенасация, защото на 22.09.2018 г бях цял ден на работа, както и на 06.10.2018 също бях на работа по настояване на работодателя. Така общо ми беше изчислено, че от 08.10.2018 г. ползвам 2 дена компенасация и от 10.10.2018 г съм в платен годишен отпуск от 6 работни дни до 17.10.2018 г. включително. Днес работодателят искаше да ми връчи и предизвестието за съкращаване, но тъй като се водя в отпуска - отказах да получа предизвестието, което ще ми бъде връчено в деня след приключване на отпуската.
Тъй като съм подписала трудов договор "на основание чл. 67, ал. 1, т.1 във връзка с чл. 70 от КТ", в трудовият ми договор не е определено и вписано какво е задължението на работника, както и това на работодателя при прекратяване на трудовия договор. Искам да попитам дали при съкращение от страна на работодателя (тъй като ми казаха, че ще съм съкратена), дали това предизвестие влиза в сила веднага или е с едномесечно предизвестие, при положение че това не е уточнено в трудовия договор? Също така искам да попитам дали имам право на обезщетение от работодателя в този случай и какво ще бъде то?
demi_di
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 16 Окт 2018, 18:33

Re: Въпрос за съкращаване от работодател

Мнениеот svegrigorov » 16 Окт 2018, 19:32

Зависи на какво основание ще ти прекратят договора.
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 167
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55

Re: Въпрос за съкращаване от работодател

Мнениеот demi_di » 31 Окт 2018, 13:46

Здравейте, на 25.10.2018 бях съкратена по чл 328 ал 1 т 2 съкращаване на щата, а по чл. 222 ще ми бъде изплатено едно брутно възнаграждение като обезщетение. На 24.10.2018 г., когато ми беше връчено предизвестието за съкращение с дата 25.10.2018 г., се разбрахме с работодателя, че в следващите 2 дни ще ми бъде обработена и върната трудовата книжка и ще ми се обадят, за да отида да си я получа. До днес така и не ми звъннах, затова се свързах аз с тях. От тяхна страна думите бяха "че ти какви документи имаш да си взимаш още? и ооо, да бяхме забравили, тези дни ще я попълним и ще ти се обадим". Също така имам да получавам заплати за месец септември в пълен размер. за месец октомври за 19 дена, тъй като имам болничен през месеца и разбира се обезщетението за съкращаване. Въпросите ми са няколко:
1. Тъй като работодателят ми задържа трудовата книжка въпреки връчената заповед за съкращаване - подлежи ли на санкции, които да бъдат в моя полза?
2. След като имам неизплатена заплата за месец Септември и вече има забавяне от 1 месец, какви лихви се начисляват?
3. Длъжен ли е работодателят при прекратяване на трудовият ми договор незабавно да се разплати с мен и ако не го направи подлежи ли санкции относно работните заплати и обезщетението? При положение, че днес, когато говорих с работодателят той ми каза, че няма финансовата възможност да ми изплати дължимите суми и не знае кога ще има такава възможност.
4. Тъй като имам регистрирана фирма на мое име и не мога да взимам обезщетение от Бюрото по труда, ако до един месец не си намеря работа - работодателят дължи ли ми обезщетение?
demi_di
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 16 Окт 2018, 18:33

Re: Въпрос за съкращаване от работодател

Мнениеот svegrigorov » 31 Окт 2018, 21:52

1. Има санкции за невърната трудова книжка.
2. Първо трябва да ги осъдиш, че ти ги дължат, за да могат да ти се присъдят и лихвите.
3. Длъжен е да ти плати до датата, за която сте се уговорили, че се плаща заплатата.
4. Ако не започнеш работа по трудов договор другаде, тогава ти дължат обезщетение.
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 167
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron