начало

Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ

Въпрос за съкращаване от работодател

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Въпрос за съкращаване от работодател

Мнениеот demi_di » 16 Окт 2018, 18:46

Здравейте!
Работя от 2 години във фирма в сферата на строителството като технически секретар. Поради стечение на обстоятелствата работодателят ми забави 2 заплати ( заплата за м. август и заплата за м. септември). Поради забавянето на двете трудови възнаграждения в миналия понеделник (08.10.2018 г.) уведомих прекия си началник и управителя на фирмата също, че към момента нямам финансова възможност да пътувам до работа и да покривам разходите си, тъй като не ми е плащано за съответните два месеца. В понеделник (15.10.2018 г.), собственикът на фирмата ми се обади да се явя в офиса, за да пусна молба за отпуска относно дните, които не съм била на работа. Съгласих се и пуснах отпуска в размер на 6 работни дни (полагаем годишен отпуск за 2018, т.е. дните които ми остават да ползвам за календарната година), както и ми бяха приспаднати още 2 дни компенасация, защото на 22.09.2018 г бях цял ден на работа, както и на 06.10.2018 също бях на работа по настояване на работодателя. Така общо ми беше изчислено, че от 08.10.2018 г. ползвам 2 дена компенасация и от 10.10.2018 г съм в платен годишен отпуск от 6 работни дни до 17.10.2018 г. включително. Днес работодателят искаше да ми връчи и предизвестието за съкращаване, но тъй като се водя в отпуска - отказах да получа предизвестието, което ще ми бъде връчено в деня след приключване на отпуската.
Тъй като съм подписала трудов договор "на основание чл. 67, ал. 1, т.1 във връзка с чл. 70 от КТ", в трудовият ми договор не е определено и вписано какво е задължението на работника, както и това на работодателя при прекратяване на трудовия договор. Искам да попитам дали при съкращение от страна на работодателя (тъй като ми казаха, че ще съм съкратена), дали това предизвестие влиза в сила веднага или е с едномесечно предизвестие, при положение че това не е уточнено в трудовия договор? Също така искам да попитам дали имам право на обезщетение от работодателя в този случай и какво ще бъде то?
demi_di
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 16 Окт 2018, 18:33

Re: Въпрос за съкращаване от работодател

Мнениеот svegrigorov » 16 Окт 2018, 19:32

Зависи на какво основание ще ти прекратят договора.
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 179
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55

Re: Въпрос за съкращаване от работодател

Мнениеот demi_di » 31 Окт 2018, 13:46

Здравейте, на 25.10.2018 бях съкратена по чл 328 ал 1 т 2 съкращаване на щата, а по чл. 222 ще ми бъде изплатено едно брутно възнаграждение като обезщетение. На 24.10.2018 г., когато ми беше връчено предизвестието за съкращение с дата 25.10.2018 г., се разбрахме с работодателя, че в следващите 2 дни ще ми бъде обработена и върната трудовата книжка и ще ми се обадят, за да отида да си я получа. До днес така и не ми звъннах, затова се свързах аз с тях. От тяхна страна думите бяха "че ти какви документи имаш да си взимаш още? и ооо, да бяхме забравили, тези дни ще я попълним и ще ти се обадим". Също така имам да получавам заплати за месец септември в пълен размер. за месец октомври за 19 дена, тъй като имам болничен през месеца и разбира се обезщетението за съкращаване. Въпросите ми са няколко:
1. Тъй като работодателят ми задържа трудовата книжка въпреки връчената заповед за съкращаване - подлежи ли на санкции, които да бъдат в моя полза?
2. След като имам неизплатена заплата за месец Септември и вече има забавяне от 1 месец, какви лихви се начисляват?
3. Длъжен ли е работодателят при прекратяване на трудовият ми договор незабавно да се разплати с мен и ако не го направи подлежи ли санкции относно работните заплати и обезщетението? При положение, че днес, когато говорих с работодателят той ми каза, че няма финансовата възможност да ми изплати дължимите суми и не знае кога ще има такава възможност.
4. Тъй като имам регистрирана фирма на мое име и не мога да взимам обезщетение от Бюрото по труда, ако до един месец не си намеря работа - работодателят дължи ли ми обезщетение?
demi_di
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 16 Окт 2018, 18:33

Re: Въпрос за съкращаване от работодател

Мнениеот svegrigorov » 31 Окт 2018, 21:52

1. Има санкции за невърната трудова книжка.
2. Първо трябва да ги осъдиш, че ти ги дължат, за да могат да ти се присъдят и лихвите.
3. Длъжен е да ти плати до датата, за която сте се уговорили, че се плаща заплатата.
4. Ако не започнеш работа по трудов договор другаде, тогава ти дължат обезщетение.
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 179
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 5 госта


cron