Страница 1 от 1

Ще наем детегледачка. Какъв вид договор мога да сключа нея?

МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2018, 13:26
от dianakarcheva
Здравейте.
Предстои ми да наема детегледачка. Бих искала да сключим договор, в който изчерпателно да са регламентирани правата и задълженията на всяка от страните. От краткото проучване, което извърших разбрах, че за да сключа трудов договор, трябва да се регистрирам като осигурител и после всеки месец да се грижа да удържам и внясям осигуровки, за което нямам време и нерви.
Какви други алтернативи имам? Граждански договор например? Ами ако детегледачката е самоосигуряващо се лице? Тогава какъв догор се сключва?
Моля за помощ. Обичайно, започвам да се ровя, да чета и сама да си търся информацията, но в случая нямам време. От утре цялата седмица правя интервюта и, ако харесам някоя от кандидатките, трябва вече да имам вариант, който да ѝ предложа.

Re: Ще наем детегледачка. Какъв вид договор мога да сключа н

МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2018, 13:37
от svegrigorov
Във всеки един случай сключете граждански договор.

Re: Ще наем детегледачка. Какъв вид договор мога да сключа н

МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2018, 13:47
от dianakarcheva
Много, много Ви благодаря за бързия отговор!
Ако сключим граждански договор, аз, като възложител, трябва ли да удържам и да ѝ внасям осигуровки или това си е нейно задължение? Също, този договор трябва ли да се регистрира някъде и за да е валиден, трябва ли да е нотариално заверен?

Re: Ще наем детегледачка. Какъв вид договор мога да сключа н

МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2018, 14:30
от svegrigorov
Ако лицето е самоосигуряващо се, не удържате осигуровки и данък.

Ако не е регистрирало самоосигуряване, ще му удържате, ако вие го наемете чрез търговско дружество. Ако сте физическо лице - не удържате осигуровки и данъци.