начало

Председателите на две военни съдилища получиха нов мандат Председателите на две военни съдилища получиха нов мандат

Законно ли е да те заплашват със съд,ако напуснеш

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Законно ли е да те заплашват със съд,ако напуснеш

Мнениеот ladyd » 16 Авг 2018, 15:51

Здравейте.Братът на съпруга ми започна работа в голяма компания.В договора му пише стандартния срок за изпитание 6 месеца,но странното е,че пише и че при напускане преди този срок,ще бъде съден и дължи на фирмата обезщетение в размер на две заплати.Досега не бях виждала такъв договор и доколкото знам е незаконно да те съдят,ако напуснеш преди края на изпитателния срок,ако си пуснал предизвестие,както той искаше,но те не му разрешиха и му казаха,че ако напусне,било то и с предизвестие,ще го съдят.Незнам що за абсурд е това и незнам към кого трябва да се обърнем за помощ-Инспекция по труда,НАП,НОИ или адвокат.Кой се занимава с тези въпроси?
ladyd
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 16 Авг 2018, 15:40

Re: Законно ли е да те заплашват със съд,ако напуснеш

Мнениеот neutralen » 16 Авг 2018, 16:46

Инспекцията по труда :shock:
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2633
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03

Re: Законно ли е да те заплашват със съд,ако напуснеш

Мнениеот jhoro » 17 Авг 2018, 01:46

ladyd написа:В договора му пише стандартния срок за изпитание 6 месеца, но странното е, че пише и че при напускане преди този срок, ще бъде съден и дължи на фирмата обезщетение в размер на две заплати.

Ако точно така е записано - това е голяма простотия във всякакъв смисъл.
Срещу всеки може да бъде заведено гражданско дело, но не работодателя ще е този, който ще съди!
Съдебното производство по граждански дела започва по инициатива на заинтересуването лице или по искане на прокурора, в определени в закон случаи, след което производството протича под контрола на съда и завършва с постановяване на съдебно решение, което е задължително за страните по спора. Страните са равнопоставени, а решаващият орган има държавновластнически правомощия и неговите действия са задължителни за страните. Страните по гражданския процес са: ищец - този, който предяви иск пред съда, и ответник – този, който се защитава срещу иска. Съдът стои на равно отстояние от субектите на гражданското правоотношение, може да застане като трето незаинтересувано лице между и над срещупоставените страни и като изхожда само от закона (независимост на съда), да даде дължимата защита на накърненото право. В течение на съдебното производство се спазва състезателното начало – всяка от страните се стреми да докаже своите твърдения пред съда, като процесуалното правоотношение е между всяка от страните и защитния орган. Страните не влизат в процесуални правоотношения една с друга. Издаденото от съда решение винаги е неблагоприятно за една от страните - гражданският процес е организиран като защита спрямо правоимащия и санкция спрямо правонарушителя. Защитният орган е овластен да предприеме спрямо нарушителя действия на държавна принуда, които последният е длъжен да търпи.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1270
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron