начало

От третия опит ВСС избра шеф на административния съд в Кърджали От третия опит ВСС избра шеф на административния съд в Кърджали

Задочен докторант - платен отпуск за 6 месеца

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Задочен докторант - платен отпуск за 6 месеца

Мнениеот merigold » 14 Ное 2017, 19:32

В момента работя по чл. 119, чл. 68, ал. 1, т. 3 от КТ и съм задочен докторант. Нуждая се от платена отпуска, за да си завърша обучението. Четох, че имам право на 6 месеца платен отпуск (чл. 169, ал. 4 от КТ), но със съгласието на работодателя ми. Имам два неясни въпроса:
1. Започвайки работа, аз вече бях докторант от една година и не съм искала разрешение за това от него. Той може ли да ми откаже отпуск, поради тази причина?
2. Може ли да ми бъде отказан такъв платен 6-месечен отпуск?

Четох, че работодателят има отговорност при неизпълнение на процедурата
При неизпълнение на процедурата за ползване на отпуските за обучение работодателят и съответното длъжностно лице носят отговорност по чл. 414, ал. 1 от КТ. Работодателят подлежи на имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв. На виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание, се налага глоба в размер от 250 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 2000 лв..

Много благодаря за отговорите ви!
merigold
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 24 Яну 2014, 17:24
Местоположение: София

Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron