начало

Съдия от ВАС е с положителна проба за коронавирус Съдия от ВАС е с положителна проба за коронавирус

Майчинство при срочен трудов договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Майчинство при срочен трудов договор

Мнениеот ensylvie » 16 Сеп 2017, 18:06

Здравейте, имам питане също свързано с майчинство. Назначена съм на ТД на основание чл. 67 ал. 1 т.1. във вр. с чл 70 с 6-месечен изпитателен срок в полза на работодателя. Договорът е сключен на 25.05.2017. Бременна съм и терминът ми е за 09.11. т.е. трябва да изляза в 45-дневен болничен преди раждане от 25 септември. Работодателят ми каза да се обадя и да кажа от коя дата да ми прекратят договора, тъй като ставаше въпрос за сезонна работа. Интересува ме ако ми прекратят правоотношението примерно от 26.09. ще мога ли да изляза в майчинство (имам предвид да получавам обезщетение за майчинство в пълния му размер, а не социално). И при положение че правоотношението е прекратено, какво се случва с болничния след раждане?
Съжалявам ако е имало подобно питане, но изчетох всичко, което намерих и не открих сходен случай, а служителките в НОИ ми казват единствено, че условието за получаване на майчинство е да имам сключен ТД към датата на излизане в 45-дневния болничен.
Благодаря предварително за отговора!
ensylvie
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 16 Сеп 2017, 18:04

Re: Майчинство при срочен трудов договор

Мнениеот jhoro » 16 Сеп 2017, 22:29

ensylvie написа:Здравейте, имам питане също свързано с майчинство. Назначена съм на ТД на основание чл. 67 ал. 1 т.1. във вр. с чл 70 с 6-месечен изпитателен срок в полза на работодателя. Договорът е сключен на 25.05.2017. Бременна съм и терминът ми е за 09.11. т.е. трябва да изляза в 45-дневен болничен преди раждане от 25 септември. Работодателят ми каза да се обадя и да кажа от коя дата да ми прекратят договора, тъй като ставаше въпрос за сезонна работа. Интересува ме ако ми прекратят правоотношението примерно от 26.09. ще мога ли да изляза в майчинство (имам предвид да получавам обезщетение за майчинство в пълния му размер, а не социално). И при положение че правоотношението е прекратено, какво се случва с болничния след раждане?
Съжалявам ако е имало подобно питане, но изчетох всичко, което намерих и не открих сходен случай, а служителките в НОИ ми казват единствено, че условието за получаване на майчинство е да имам сключен ТД към датата на излизане в 45-дневния болничен.
Благодаря предварително за отговора!


Здравейте!!!
Първо - една корекция. Договора ви не е срочен, а за неопределено време. Срок има само за времето на изпитване. Иначе
Чл. 70. (3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор.

Много странно е поведението на работодателя - пита от кога да ви прекрати договора!!! При положение, че
Чл. 71. (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.

Нещо шикалкави вашия ... работодател!
Чл. 333. (5) Бременна работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.
(6) Работник или служител, който ползва отпуск по чл. 163, може да бъде уволнен само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1.
Справка:
Чл. 163. Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането.
Чл. 328. (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
1. при закриване на предприятието;

7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;
8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;
12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.
jhoro
Потребител
 
Мнения: 917
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron