начало

Здравният министър забрани влизането на чужденци в България Здравният министър забрани влизането на чужденци в България

Проблем с напускане на работа

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Проблем с напускане на работа

Мнениеот vladimirstoinev » 28 Авг 2017, 20:55

Здравейте,
Моля за компетентно мнение за решаване на следният проблем, който имам.Работя във варненския офис на фирма с централа в София и от две седмици се опитвам безуспешно да напусна. Причината за напускане са неизплатени заплати за 6 месеца.На 14.08.2017г. по куриер изпратих в София,уведомлението за напускане по член 327, ал.1, т.2 от КТ и трудовата си книжка за оформяне от работодателя.И двата документа са надлежно описани в товарителницата на куриерската фирма. Получени са от фирмата и това е отбелязано в системата на куриерската служба.Оттогава имах два разговора с изпълнителния директор. На въпросите, кога договорът ми ще бъде прекратен, съответно това ще бъде декларирано пред НАП и ще ми бъдат върнати заповедта за напускане и оформената трудова книжка,получавам уклончиви отговори от типа „да, да, още утре”.Същевременно си извадих персонален код от НАП и чрез него в стрницата на НАП проверих дали има декларирани осигуровки. Оказа се,че за месеците януари,февруари, юни и юли такива няма.При разговорите с НОИ се оказа,че ако няма декларирани осигуровки за още един месец няма да мога да се регистрирам на борсата и да получавам обезщетение ,нищо ,че без прекъсване работя в тази фирма повече от 15 г. С този проблим ходих до следните институции и получих следните отговори от тях:
Бюрото по труда -Не можем да ви помогнем с нищо.За да се регистрирате при нас трябва да ни донесете или заповед за прекратяване на трудововия договор или справка за прекратен трудов договор от НАП.
НОИ- Не можем да ви помогнем с нищо,за да ви отпуснем обезщетение трябва да имате декларирани осигуровки най-малко 9 месеца през последните 15 месеца и да сте регистриран в Бюрото по труда.
Инспекцията по труда-Там чух възможно най-странните неща от типа ”еми дайте им малко време 3-4 седмици да ви оформят документите”. При положение,че при напускане по член 327, ал.1, т.2 още от следващият ден вече не се водя служител на фирмата и по възможно най-бързия начин трябва да си получа заповедта за напускане и оформената трудова книжка. Щом и от инпекцията по труда не знаят какво следва след напускане по член 327, ал.1, т.2 КТ………направо нямам думи.Другите съвети бяха от типа - защо не отидете до фирмата в София и да се разберете.Обясних,че офисът, където преди се помещаваше фирмата, е опразнен. От 180 човека фирмата сега се състои от изпълнителен директор и негов сътрудник ,които отговарят когато си поискат на мобилните си телефони.Попитах за възможността да пусна жалба в инспекцията,но ми отговориха: „Еми тя фирмата е софийска, по-добре идете в инспакцията по труда в София и направо там”.На въпроса инспекцията по труда не е ли държавен орган и няма ли начини за служебно препращане на документи отговорът беше ”Еми както искате,пишете жалба, а ние ще я изпратим към София когато можем”……..Без коментар.
Омбудсмана на РБ - отговора беше,че омбудсмана не може да помогне при трудовоправни спорове.На въпрос как помогнахте на служителите на Варненска фирма „Пикадили”,които бяха изпаднали в същото положение и в телевизионен репортаж Мая Манолова се похвали, че с нейна помощ, и въпреки липсващото ръководство, което да оформи документите на служителите, тези служители вече са регистрирани на борсата, отговорът беше, че действията на омбудсмана са препоръчителни, а не задължителни, и регистрация на тези служители на борсата все още няма.
След всичко казано дотук отнова ще помоля за компетентно мнение, какво мога възможно най- бързо да предприема така, че трудовият ми договор да бъде прекратен,с ъответно да мога да се регистрирам в Бюрото по труда и да ми бъде отпуснато обезщетение от НОИ.
vladimirstoinev
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 28 Окт 2016, 16:05

Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron