начало

Правната комисия извади наяве спорните промени в закона за извънредното положение Правната комисия извади наяве спорните промени в закона за извънредното положение

Уволнение от работодателя

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Уволнение от работодателя

Мнениеот shapala » 23 Авг 2017, 12:37

Здравейте, работя на безсрочен трудов договор вече 13 години в едно предприятие. Работодателя ме принуди да използвам цялата останала ми платена годишна отпуска и започна да говори пред други лица, че след като ми изтече отпуската ще ме освободи. Аз не съм искал да напускам и не съм подавал молба. Моля за съвет какви са ми правата и какви са неговите варианти да ме отстрани от работа. За тези 13 години нямам нито едно наказание. Същото направи и със съпругата ми, която е от 10 години в компанията. Предварително благодаря за оказаната помощ.
shapala
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 23 Авг 2017, 12:29

Re: Уволнение от работодателя

Мнениеот chima » 24 Авг 2017, 10:28

Първо, не пускайте молба/заявление от Ваше име, с която да искате да бъдете освободен по взаимно съгласие. Иначе, работодателят има достатъчно основания да прекрати трудов договор, но не можем да гадаем кое ще използва. Когато Ви връчи документ, тогава....
chima
Потребител
 
Мнения: 107
Регистриран на: 09 Яну 2006, 17:00
Местоположение: София

Re: Уволнение от работодателя

Мнениеот ilian_todorov » 27 Авг 2017, 23:12

shapala написа:Здравейте, работя на безсрочен трудов договор вече 13 години в едно предприятие. Работодателя ме принуди да използвам цялата останала ми платена годишна отпуска и започна да говори пред други лица, че след като ми изтече отпуската ще ме освободи. Аз не съм искал да напускам и не съм подавал молба. Моля за съвет какви са ми правата и какви са неговите варианти да ме отстрани от работа. За тези 13 години нямам нито едно наказание. Същото направи и със съпругата ми, която е от 10 години в компанията. Предварително благодаря за оказаната помощ.

Щом е решил, ще ви освободи, какво толкова? Ще сте отпочинал след отпуската, която иначе едва ли щеше да получите. Ще си намерите друга още по-добра работа, а дотогава ще получавате обезщетение от Бюрото по труда.
Както са ви посъветвали, не подавайте молба за напускане. След като Ви освободят идете при адвокат, който ще Ви каже дали имате основание да заведете дело срещу работодателя.
ilian_todorov
Потребител
 
Мнения: 912
Регистриран на: 08 Юни 2013, 13:34

Re: Уволнение от работодателя

Мнениеот jhoro » 28 Авг 2017, 17:41

ilian_todorov написа:Щом е решил, ще ви освободи, какво толкова? Ще сте отпочинал след отпуската, която иначе едва ли щеше да получите. Ще си намерите друга още по-добра работа, а дотогава ще получавате обезщетение от Бюрото по труда.
Както са ви посъветвали, не подавайте молба за напускане. След като Ви освободят идете при адвокат, който ще Ви каже дали имате основание да заведете дело срещу работодателя.

Това е така, но се загледах в едно изречение от въпроса
shapala написа:Работодателя ме принуди да използвам цялата останала ми платена годишна отпуска ...

Възможно е работодателя да поиска обезщетение за частта от отпуската, за която не е отработено съответното време. По закон - няма това право!
Чл. 33. (2) Когато след ползуване на платения годишен отпуск в пълен размер трудовото правоотношение се прекрати в същата календарна година, работникът и служителят не дължат обезщетение на предприятието за частта от отпуската, за която не са отработили съответното време. До края на същата календарна година работникът и служителят нямат право да ползуват платен годишен отпуск освен ако за новата работа се предвижда отпуск в по-голям размер.
Наредба за работното време, почивките и отпуските!!!
jhoro
Потребител
 
Мнения: 912
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron