начало

Прокурорската колегия отложи дисциплинарките и увеличи щата за готвач, камериер и шофьор в „Боровец“ Прокурорската колегия отложи дисциплинарките и увеличи щата за готвач, камериер и шофьор в „Боровец“

Обещетение за безработица с част от стажа на непълен работен

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Обещетение за безработица с част от стажа на непълен работен

Мнениеот l_member1 » 17 Авг 2017, 11:42

Здравейте,

В моемнта работя по заместване на пълен работен ден, титуляра се връща и фирмата не смята да ме задържа.
Не съм намерил друга работа и ще се регистрирам в бюрото по труда.

Важно ми е да знам колко време ще взимам обещетение. Трудовия ми стаж е преобладаващо на пълен работен ден. Имам и обаче почасова работа за 1 година с поне 4 часа на ден и специализирана работа 1 година на 7 часа на ден . Работено е от 2006 година.
Въпроса ми е ще се зачете ли стажа на непълен работен ден, цялото време което е работено 1 година.
Ако се зачете ще имам повече стаж за по дълъг период.

Благодаря предварително , ако някои може да ме осветли по въпроса.
l_member1
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 17 Авг 2017, 11:24

Re: Обещетение за безработица с част от стажа на непълен раб

Мнениеот bvoykov » 17 Авг 2017, 12:41

Законодателят влага малко по-различни понятия в "стажовете", и по-точно в трудовия, по смисъла на Кодекса на труда (КТ), и осигурителния, по смисъла на Кодекса за социално осигуряване (КСО). За получаване на обезщетение за безработица е меродавен осигурителният стаж. Той на практика е равен на трудовия, освен ако сте работили на непълен работен ден, тогава той се зачита пропорционално или, с други думи, за една година на непълно работно време на 4 часа ще ви се признае като за половин година на пълно работно време. Ако сте работили една година "специализирана" работа, която е била една от тези, посочени в Наредбата за определяне на видовете работи, за които се установява намалено работно време, то тогава тези 7 часа ще ви се зачетат като пълно работно време. Както и Вие правилно казвате, колкото по-голям стаж (в този смисъл осигурителен) имате, толкова по-дълго ще Ви се изплаща обезщетението. Чл. 54в от КСО дава отговора на въпроса колко дълго ще ви се плаща обезщетението съобразно стажа, под "работено е от 2006 г." не мога да разбера дали се отнася за работата ви по заместване или за друга такава. Трябва да вземете предвид, че ако от последния път, когато сте се възползвали от правото си да получавате обезщетение за безработица не са изтекли три години, то тогава обезщетение ще ви се изплати само за четири месеца в минимален размер, независимо от стажа. Това поне е моята интерпретация на закона.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 258
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron