начало

Съдия от ВАС е с положителна проба за коронавирус Съдия от ВАС е с положителна проба за коронавирус

За съкращения

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


За съкращения

Мнениеот firosiro » 13 Авг 2017, 14:12

До колкото съм запозната ако майката е на безсрочен договор нямат право да я съкратят ако детето не е навършило 3 години. Важи ли същото и за бащата?
firosiro
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 13 Авг 2017, 14:10

Re: За съкращения

Мнениеот bvoykov » 13 Авг 2017, 17:52

Нямат право да я уволнят не е съвсем точното понятие. Работодателят има право да я съкрати, но за определени основания е длъжен да поиска разрешение от Инспекцията по труда, което в известен смисъл препятства възможността му свободно да съкращава работници или служители още повече, че има голяма вероятност Инспекцията да откаже да даде такова разрешение. Чл. 333, ал. 1, т.1 от Кодекса на труда обаче е категоричен, че тази закрила срещу уволнение се ползва само от майката на 3-годишното дете. Тоест, на пръв поглед за бащата това не важи. Отделно обаче, ако майката е в отпуск поради отглеждане на малко дете, бащата може с нейното съгласие да ползва този отпуск, който ѝ се полага по право, но в този случай отпускът за майката се прекъсва. Тогава, ако бащата ползва такъв отпуск, той не може свободно да бъде уволняван, тъй като попада в групата на закриляните работници или служители по чл. 333, ал. 1, т. 4 от Кодекса на труда. Ако бащата не ползва такъв отпуск, може да бъде съкращаван съобразно общия ред.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 258
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron