начало

Здравният министър забрани влизането на чужденци в България Здравният министър забрани влизането на чужденци в България

Да разваля ли договора?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Да разваля ли договора?

Мнениеот nikoleta_vk2006 » 19 Юни 2017, 11:25

Здравейте,
искам да благодаря предварително за отделвното време.
Та казуса ми е следния. Записана съм като хоноруван преподавател към частно училище. След записването на ученик за курс подписахме граждански договор. Курсът трябеаше да започне на 24.06 и да продължи до 30.07, но днес курсиста се обадил и птказал курса. Притеснява ме факта, че фигурираше, според която ако не завърша курса по моя вина дължа 240 лв. неустойка. Попитах ги дали трябва да разтрогнем договора, а отговора беше, че нямало смисъл и ще го ползваме за следващ курсист. Въпроса ми е следния, могат ли така да извъртят нещата, че да ме накарат да платя неустойка, или да ме задължат да поема следващ курсист, дори да е в неудобно за мен време? Благодаря отново. Хубав ден.
nikoleta_vk2006
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 08 Яну 2011, 23:51

Re: Да разваля ли договора?

Мнениеот katerinakuch » 20 Юни 2017, 22:16

Зависи как е оформен договорът Ви. Той явно е сключен само за конкретен курсист, който всъщност се е отказал от курса. Вие не сте виновна. Не би следвало да плащате, каквато и да е неустойка. Ако се появи следващ курсист, ще е добре за Вас и ще трябва да се договорите за условията, при които да го обучавате, както и времето, което ще отделяте за неговото обучение.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1072
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Да разваля ли договора?

Мнениеот nikoleta_vk2006 » 21 Юни 2017, 04:04

По принцип би трябвало да е така. Притеснява ме факта, че договора е много общ, в смисъл такъв, че няма упоменати конкретни срокове, не е упоменато името на курсиста, нито броя курсисти, дори и какъв курс е не е посочено. Единствените дати с които разполагам са датата на подписване на договора и дата вписана в протокола за проведени часове, като първи ден.
Идеята на тази работа беше, че ми се обаждат по телефона казват ми кога има курс и аз мога да откажа, ако не ме устройва времето на провеждане на курса. А тъй като в момента това ще ми е трета работа, ме притеснява да не кажат, ама ти си подписала договор искаш не искаш ще го поемеш курса, а ако не го поемеш по договор си имаш неустойка 240 лв. на курсист. Това са ми страховете като цяло. Да не стане от не би трябвало, на плащай дедо попе....
nikoleta_vk2006
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 08 Яну 2011, 23:51


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron