начало

Извънредното заседание на парламента не се състоя Извънредното заседание на парламента не се състоя

Прекратяване на тр. договор без предизвестие от служителя

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Прекратяване на тр. договор без предизвестие от служителя

Мнениеот mammamia_25 » 22 Май 2017, 10:18

Здравейте!
Работя по трудов договор. Подадох уведомление за прекратяване на трудовото правоотношение по чл. 327, ал. 1, т. 9 - постъпване на държавна служба. Има ли право сегашният ми работодател да изисква документ, удостоверяващ това, при положение, че нямам още издаден Акт за назначаване, и постъпването не е с конкурс. Мога ли да откажа да предоставя такъв документ?
mammamia_25
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Май 2017, 09:57

Re: Прекратяване на тр. договор без предизвестие от служител

Мнениеот thebeast » 22 Май 2017, 20:45

Постъпване на служба

Чл. 14. (1) Постъпването на служба става в 10-дневен срок от датата на издаването на акта за назначаване, което се удостоверява писмено. Служебното правоотношение възниква от деня на встъпване в длъжност.
(2) Преди постъпването си на служба държавният служител е длъжен да положи клетва със следното съдържание: "Кълна се при изпълнение на държавната служба да спазвам и да се ръководя от Конституцията и законите на Република България и да изпълнявам добросъвестно служебните си задължения съобразно интересите на държавата."
(3) Полагането на клетва се удостоверява с подписването на клетвен лист.
(4) Ако назначеният служител не положи клетва или не встъпи в длъжност в срока по ал. 1 по уважителни причини, органът по назначаването определя със заповед нов срок за встъпване.
(5) Ако назначеният служител не встъпи в длъжност или не положи клетвата, актът за назначаване се отменя от органа по назначаването.
thebeast
Потребител
 
Мнения: 460
Регистриран на: 09 Авг 2007, 11:56
Местоположение: Пловдив


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron