начало

Извънредната обстановка се удължава до края на юли Извънредната обстановка се удължава до края на юли

Записване в бюрото по труда.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Записване в бюрото по труда.

Мнениеот chovek100 » 16 Май 2017, 13:44

Здравейте, в момента съм с предизвестие за напукане от работа по взаимно съгласие. След приключване на трудовите ми взаимоотношения с фирмата в която работя мисля да се запиша в бюрото по труда и съответно да получавам обезщетение за безработица. Обаче, преди няколко години си открих фирма, която никога не е извършвала дейност и винаги е подавана нулева годишна декларация, нито съм се осигурявал чрез нея, нито си плащам заплата и т.н. - Просто е регистрирана без да извършва каквато и да била дейност. Въпроса ми е в това ми положение ще мога ли да получавам обезщетение от бюрото по труда?
Благодаря предварително!
chovek100
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 16 Май 2017, 13:39

Re: Записване в бюрото по труда.

Мнениеот minov_nz » 17 Май 2017, 17:20

Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица” най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:
са регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта;
не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в Република България или пенсия за старост в друга държава или не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а или професионална пенсия по чл. 168;
не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по КСО, с изключение на лицата по чл. 114а, ал. 1 от Кодекса на труда, или законодателството на друга държава.

(чл. 54а, ал. 1 КСО)
minov_nz
Младши потребител
 
Мнения: 58
Регистриран на: 11 Яну 2014, 20:05

Re: Записване в бюрото по труда.

Мнениеот trohichka » 19 Май 2017, 10:26

Здравейте, в момента съм с предизвестие за напукане от работа по взаимно съгласие.


При напускане по взаимно съгласие не се дължи предизвестие.

КТ; Глава 16; Раздел А
1. Общи основания за прекратяване на трудовия договор
Чл. 325. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 325 - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие:
1. по взаимно съгласие на страните, изразено писмено. Страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в 7-дневен срок от получаването му. Ако тя не направи това, смята се, че предложението не е прието;


Има само максимален 7-дневен срок за съгласие.
____

За получаване на помощи от Бюрото по Труда - при напускане/освобождаване по взаимно съгласие
Безработните лица, чиито правоотношения са прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, или поради виновното им поведение на основание чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326 и 330 от Кодекса на труда,
...
получават минималния дневен размер на обезщетението за безработица съгласно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за срок 4 месеца.

(чл. 54б, ал. 3 и ал. 4 КСО)


Виж тук: http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso
trohichka
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 19 Май 2017, 10:13


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron