начало

Председателите на две военни съдилища получиха нов мандат Председателите на две военни съдилища получиха нов мандат

Законно уволнение по време на болнични без разрешение на ИТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Законно уволнение по време на болнични без разрешение на ИТ

Мнениеот xaoc1973 » 10 Май 2017, 16:39

Много интересен реален случай, в който съм дала само основния въпрос.

Председателка на синдикат (не е "КНСБ" или "Подкрепа") в предприятието е уволнена, поради съкращение в щата, по време на отпуск по болест, без да има разрешение от Инспекцията по труда или от синдиката и без да е отменян болничният лист.
Районен съд - Пловдив отменя заповедта за уволнение, на основание и на синдикалната защита, и на защитата по време на болнични. Не разглежда заповедта по същество, дали има извършен законосъобразен подбор и т. н.
Окръжен съд - Пловдив потвърждава решението за отмяна на заповедта за уволнение, но с други мотиви - че подборът е незаконосъобразно извършен. Разглежда заповедта по същество, като за процедурните нарушения смята, че не са извършени с мотивите, че няма синдикална защита, защото синдикатът не бил представителен и имало защита само за представителните синдикати; както и че по време на отпуска по болест уволнената председателка е била в предприятието, за да си вземе заплатата, когато и ѝ е била връчена уволнителната заповед.
Сега работничката няма право да подава касационна жалба, защото няма правен интерес от това.
Предприятието подава касационна жалба и е допусната от ВКС до открито с. з. Там работничката дава писмена защита, в която отново настоява на закрилата си по процедура като председател и като ползваща отпуск.
След откритото с. з. ВКС излиза с решение, че отменя решението на ПОС и решава делото по същество, като потвърждава заповедта за уволнение, с мотивите, че подборът е правилно извършен и съкращението е законосъобразно по същество.
ВКС отказва да разглежда процедурните закрили, защото не е бил сезиран за тях. Решението е окончателно.
Така се оказа, че може да бъде законно уволнен синдикален лидер по време на болнични.

Кой и къде сгреши в това дело?
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител
 
Мнения: 332
Регистриран на: 10 Яну 2010, 09:25
Местоположение: София

Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron