начало

Правната комисия извади наяве спорните промени в закона за извънредното положение Правната комисия извади наяве спорните промени в закона за извънредното положение

Законно уволнение по време на болнични без разрешение на ИТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Законно уволнение по време на болнични без разрешение на ИТ

Мнениеот xaoc1973 » 10 Май 2017, 16:39

Много интересен реален случай, в който съм дала само основния въпрос.

Председателка на синдикат (не е "КНСБ" или "Подкрепа") в предприятието е уволнена, поради съкращение в щата, по време на отпуск по болест, без да има разрешение от Инспекцията по труда или от синдиката и без да е отменян болничният лист.
Районен съд - Пловдив отменя заповедта за уволнение, на основание и на синдикалната защита, и на защитата по време на болнични. Не разглежда заповедта по същество, дали има извършен законосъобразен подбор и т. н.
Окръжен съд - Пловдив потвърждава решението за отмяна на заповедта за уволнение, но с други мотиви - че подборът е незаконосъобразно извършен. Разглежда заповедта по същество, като за процедурните нарушения смята, че не са извършени с мотивите, че няма синдикална защита, защото синдикатът не бил представителен и имало защита само за представителните синдикати; както и че по време на отпуска по болест уволнената председателка е била в предприятието, за да си вземе заплатата, когато и ѝ е била връчена уволнителната заповед.
Сега работничката няма право да подава касационна жалба, защото няма правен интерес от това.
Предприятието подава касационна жалба и е допусната от ВКС до открито с. з. Там работничката дава писмена защита, в която отново настоява на закрилата си по процедура като председател и като ползваща отпуск.
След откритото с. з. ВКС излиза с решение, че отменя решението на ПОС и решава делото по същество, като потвърждава заповедта за уволнение, с мотивите, че подборът е правилно извършен и съкращението е законосъобразно по същество.
ВКС отказва да разглежда процедурните закрили, защото не е бил сезиран за тях. Решението е окончателно.
Така се оказа, че може да бъде законно уволнен синдикален лидер по време на болнични.

Кой и къде сгреши в това дело?
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител
 
Мнения: 332
Регистриран на: 10 Яну 2010, 09:25
Местоположение: София

Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron