Страница 1 от 1

платен отпуск

МнениеПубликувано на: 12 Ное 2003, 13:14
от danii
Имам ли право да ползвам оставащия ми от предходни години платен отпуск преди да изляза в полагащия ми се платен отпуск за гледане на дете до 2 г. възраст.? Ако имам това право моля цитирайте документи, с които да подкрепя искането си, защото нашата счетоводителка твърди, че мога да си ползвам отпуските след изтичане на платения отпуск за майчинство.

Благодаря предварително за всички отговори!

Re: платен отпуск

МнениеПубликувано на: 12 Ное 2003, 14:52
от gogo-1
В кодекса на труда не е визирана тази конкретна хипотеза. Но аз ви предлагам следното:
Съгласно чл.164, ал.5 от КТ може да си прекъснете отпуска за отглеждане на дете до навършването на двегодишната му възраст и да започнете работа, като по този начин ще ви плащат и 50% от майчинските /55 лева/ над заплатата. След като вече сте започнали работа на пълно основание може да искате, ако ви разрешат да си ползвате платения годишен отпуск за минали години. Ако ви е разрешен платен годишен отпуск, то след неговото ползване може отново да искате отпуск за отглеждане на дете до навършване на двегодишната му възраст /ако все още не е навършило 2 год./, който отпуск работодателят вече не може да ви откаже.
Успех в борбата с работодателя! .... и със счетоводителката!

Re: платен отпуск

МнениеПубликувано на: 14 Ное 2003, 01:46
от danii
Много интересно предложение !
Благодаря за идеята !

Re: платен отпуск

МнениеПубликувано на: 18 Ное 2003, 16:07
от 14
Няма пречка след изтичане на отпуска поради бременност и раждане веднага да поискате да ползвате платен годишен отпуск за предходни и настоящата календарна година ,но е необходимо съгласие на работодателя ви.Отпускът за отглеждане на дете до 2-годишна възраст е едно ваше право и не сте длъжна първо да се възползвате от него ,а след това да ползвате платен годишен отпуск.При това ,може да бъдете ощетена при заплащане на платения годишен отпуск ,ако след изтичане на отпуска за отглеждане на дете до 2-годишна възраст ,не сте работили поне 10 дни ,тъй като за база за определяне на възнаграждението ви ще се вземе полученото от вас брутно трудово възнаграждение преди отпуските ви.Мнението на счетоводителката ви не е съобразено с КТ ,но явно ,така й е по изгодно ,тъй като платения годишен отпуск е за сметка на работодателя ,а отпуска за гледане на дете до 2-год. възраст-за сметка на НОИ.Въпреки това ,ако желаете повече време да гледате детето си ,първо ще ползвате отпуска по чл.164 от КТ -за гледане на дете до 2 год. възраст ,а след това-платения си годишен отпуск.Лично аз ,преди пет години ,след отпуска за бременност и раждане ,веднага ползвах платения си годишен отпуск и след него започнах работа ,поради финансови съображения ,естествено ,а наех бавачка да гледа детето ми.Всичко хубаво!